Guardonats de la primera edició dels Premis Porxada. Foto: Toni Torrillas / Ajuntament

L’associació de comerciants Gran Centre i l’Ajuntament de Granollers celebraran el 18 de novembre la tercera edició dels Premis Porxada al Cinema Edison. Aquesta edició arriba en un context de crisi sanitària provocada pel coronavirus. És per això que l’acte es farà amb un format diferent dels altres anys, en streaming.

Durant la gala es reconeixeran cinc establiments històrics granollerins que fa més de cent anys que apugen les seves persianes, es lliuraran dos premis honorífics i s’entregaran guardons a les botigues que enguany compleixen 25, 50 i 75 anys (els establiments que vulguin optar a aquest premi poden presentar una instància amb la seva candidatura fins al 30 d’octubre).

Malauradament, però, les notícies sobre locals que tanquen o es traspassen són cada cop més freqüents a la ciutat. Línia Vallès ha pogut comprovar que, en els últims trenta dies, a les pàgines de referència de venda i lloguer de locals (Idealista, Habitaclia i Milanuncios) hi ha penjats més de 40 anuncis de negocis que busquen comprador. Una vintena d’aquests són restaurants, bars musicals o discoteques.

Ja hi ha diversos grups municipals granollerins que s’han referit a l’onada de tancaments que està colpejant Granollers i els petits comerciants. En concret, durant el Ple de l’estat de la ciutat (celebrat el 22 de setembre), el portaveu de JuntsxGrn, Àlex Sastre, xifrava en un centenar els locals que en aquests moments estan inactius a la ciutat. També el batlle granollerí, Josep Mayoral, lamentava que des del març han tancat moltes botigues i que “la supervivència dels bars i restaurants es fa difícil amb les mesures sanitàries que ha deixat el virus”.

Des del grup de Facebook No ets de Granollers si…, molts veïns consideren que els lloguers de la ciutat “són abusius” i que ara mateix “poques persones es poden permetre pagar unes despeses fixes i a sobre suportar la davallada de la demanda a causa de la Covid-19”. “Desgraciadament, és un desastre que no es pot aturar. Pagar lloguer, autònoms, llum, aigua, gas, telèfon i impostos municipals sense fer calaix ens deixarà arruïnats, empobrits i sense cap altra solució que tancar”, comenta, entristit, P. M., un veí granollerí.

En un article recent del blog de la consultoria Forcadell, el director del departament de Locals Comercials, Xavier Aguilar, explica que “els preus responen al dinamisme de la ciutat i que a les zones més comercials la demanda ha caigut un 20%, mentre que a les perifèriques ho ha fet fins al 40%”. A més, destaca que el preu de lloguer dels locals comercials ubicats a les zones transitades de Granollers, amb una superfície mitjana d’uns 150 metres quadrats, se situa al voltant dels 30-35 euros, “un preu força elevat respecte a altres indrets del municipi”.

VENDA ONLINE
D’altra banda, les grans multinacionals també estan deixant els seus locals de Granollers. Aquest és el cas d’Inditex, que recentment ha tancat la seva botiga de Massimo Dutti situada a la plaça Porxada i el Bershka del carrer Anselm Clavé. Però les raons d’aquesta marca són diferents de les dels petits comerciants. Des d’Inditex expliquen a Línia Vallès que això respon a la nova estratègia de la multinacional, que està apostant per la venda online i les botigues de gran format (espais grans amb molta tecnologia). Segons Inditex, es preveu que el 2022 s’hagin absorbit 1.200 petits negocis de la marca i s’hagin creat 450 macrobotigues.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram