Els nou candidats a la presidència de la Generalitat moments abans de l’inici del debat electoral del 14-F a TV3 el 9 de febrer del 2021. Foto: TV3

Groc fosc, vermell, taronja, blau clar, verd, blau fosc, groc clar, lila… Com quedarà pintat el mapa electoral del Vallès Oriental aquest 14 de febrer? Quin serà el color predominant? Són qüestions que sobrevolen uns dels comicis més estranys en dècades a Catalunya per la situació de pandèmia. Amb tot, abans de respondre aquestes preguntes n’hi ha d’altres potser més urgents.

HI HAURÀ CONTRATEMPS?
A principis de febrer, les cues davant dels jutjats de Granollers de persones que volien presentar al·legacions per no haver de formar part de les meses electorals feien preveure el pitjor escenari. En total, van ser 1.106 les excuses rebudes per la Junta Electoral de la capital vallesana. Tot i això, el 8 de febrer, Ismael Peña-López, director general de processos electorals de Catalunya, explicava a través de les xarxes socials que “el 99% de les meses electorals tenen els membres suficients”. S’esvaïen momentàniament els dubtes sobre aquest contratemps majúscul; dubtes, però, que encara avui planen sobre el 14-F. Caldrà veure si aquest 1% de meses que no estan assegurades poden fer ballar algun escó que legitimaria la impugnació dels comicis.

Així mateix, per tal d’assegurar la votació, els ajuntaments del territori han activat un fort dispositiu que garantirà la distància de seguretat entre ciutadans i que permetrà votar les persones contagiades de Covid-19. Fins i tot alguns consistoris, com va fer el de la Roca del Vallès aquest dimarts, han realitzat un simulacre d’eleccions per refermar totes les mesures de cara a diumenge.

QUANTA GENT VOTARÀ?
En les darreres eleccions catalanes celebrades el 21 de desembre de 2017, la participació al Vallès Oriental va marcar rècords històrics. Amb un electorat fortament dividit a conseqüència de la situació política que vivia el país per l’activació de l’article 155 de la Constitució, la comarca va registrar una participació del 83% de l’electorat.

Les enquestes detecten un 30% d’indecisos i auguren una caiguda de la participació del 20%

Dos anys després, el 2019, van tenir lloc tres comicis més: les eleccions generals al maig, en les quals la participació va arribar al 73%; les municipals al mateix mes, amb una participació del 64%; i la repetició de les generals, amb un 73% del cens electoral. Exceptuant les eleccions municipals, on tradicionalment els col·legis electorals són menys concorreguts, tots aquests comicis van marcar una tendència participativa que probablement es desplomarà el 14-F per la pandèmia. Segons xifres de l’última enquesta de GAD3, la participació a Catalunya serà del 64%.

Així mateix, aquest sondeig registrava un número que també tindrà un fort impacte en els resultats finals a les urnes: un 30% dels votants encara no havia decidit el seu vot la setmana abans de la cita electoral.

A QUI VOTARÀ LA COMARCA?
El Vallès Oriental és un territori camaleònic. En poques comarques el signe del vot canvia tant com aquí en funció del tipus de comicis. No sempre va ser així, ja que històricament, mentre la regió era feu del PSC en les eleccions municipals i generals, en les eleccions de Catalunya era la Convergència i Unió de Jordi Pujol que hi guanyava. Una comarca amb dues ànimes polítiques.

El 2017 l’esquema es va trastocar, i encara que la suma dels partits independentistes (ERC, JxCAT i CUP) obtenia majoria, el mapa es tenyia de taronja amb Ciutadans com a força més votada. Dos anys després, però, es produïa un gir de guió a les generals del maig i a les del novembre: ERC se situava com a primera força per davant del PSC. Sorprenentment, Ciutadans quedava aleshores relegada a l’última plaça amb un 5,8% dels vots, per darrere del partit d’extrema dreta Vox, que irrompia amb força.

Amb aquestes xifres, dictaminar què votaran els vallesans el 14-F és tot un exercici de risc. L’única cosa que es pot dir del cert és que el Vallès Oriental, amb uns 300.000 electors, serà clau en el resultat global català. Així ho han entès els partits polítics que han enviat les seves primeres espases al territori. Jordi Turull (JxCAT), Lorena Roldán (PP), Roger Torrent (ERC), Maria Sirvent (CUP) o Joan Carles Gallego (En Comú Podem) han trepitjat la comarca els últims dies. Tot i això, l’exemple més clar de la importància del Vallès Oriental ha estat la primera aparició en campanya, diumenge 7 a Granollers, de Quim Torra amb Laura Borràs.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram