La polèmica legal amb Uralita ha anat un pas més enllà. Foto: Arxiu

Sanció inèdita que, com apunta l’Ajuntament de Ripollet, crea jurisprudència. Per primera vegada, l’empresa Uralita (ara Corporació Empresarial de Materials de Construcció, COEMAC) haurà d’indemnitzar persones amb patologies sorgides per la inhalació d’amiant que ni treballaven a la fàbrica ni hi tenien cap relació. Es tracta de veïns que vivien a prop del recinte, el que s’anomena “passius ambientals”.

Així ho ha decretat l’Audiència de Madrid, que va condemnar Uralita a mitjans de desembre a indemnitzar 39 veïns i veïnes de Ripollet i Cerdanyola amb més de dos milions d’euros en total. Aquesta sentència pionera fa responsable l’empresa de les malalties i defuncions de persones sense vinculació laboral directa amb l’empresa. La decisió de l’Audiència conclou que Uralita “no va actuar amb la diligència exigible”, perquè les emissions de fibres d’amiant a l’exterior es van fer sense el control adequat.

DE PORTES ENDINS
L’any 2015 va començar amb la primera sanció a Uralita. El Tribunal Suprem va donar la raó a un dels extreballadors afectats per l’amiant, Vicente Jiménez, cosa que va comportar indemnització per a una seixantena d’empleats més. El gener següent, el del 2016, els tribunals també van fer responsable l’empresa de la contaminació de tres dones d’extreballadors, en aquest cas quan els rentaven la roba.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram