Moure’s en transport públic, com ara en bus, pels 36 municipis de la metròpolis de Barcelona serà més barat a partir del gener. Foto: AMB

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) farà realitat, a partir de l’1 de gener de 2019, la tarifa plana de transport públic a tota la metròpolis de la capital catalana, després que l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) hi hagi donat llum verda. A partir d’aquesta data, els 36 municipis que formen l’AMB funcionaran com una única zona tarifària (amb preu d’una zona), amb el corresponent impacte econòmic positiu que això tindrà en el preu dels bitllets i amb la repercussió que tindrà en la butxaca dels ciutadans. En altres paraules, es podrà viatjar per tota la metròpolis de Barcelona amb títols d’una zona.

Aquest canvi tindrà diversos beneficis i avantatges. En primer lloc, per als 36 municipis suposarà una homogeneïtzació tarifària: tota la metròpolis esdevindrà una única zona (a preu d’una zona). La majoria de títols se’n beneficiaran: el bitllet senzill, la T-10, la T-50/30, la T-70/30, la T-Mes, la T-Trimestre, la T-Jove i la T-Dia, entre altres, estaran inclosos en aquesta unificació tarifària.

En segon lloc, la reducció del preu de cada títol als municipis metropolitans de la Zona 2 serà considerable. De fet, en alguns casos pot arribar fins a un 50%: un estalvi directe del bitllet que repercutirà de manera important en la butxaca del ciutadà.

Per tant, i tenint en compte aquest factor, amb aquesta reducció dels preus es preveu un augment de la demanda de transport públic, amb un increment de nous usuaris, que fins ara els frenava escollir el transport públic per una qüestió econòmica. L’AMB parla d’un previsible augment de la demanda de transport públic de 4,6 milions de viatges.

“Amb aquesta tarifa plana metropolitana, amb preu d’una zona, iniciem un recorregut per fer més accessible el transport públic”, afirma el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, Antoni Poveda, recordant que era una llarga reivindicació dels veïns i alcaldes dels municipis metropolitans de la segona corona.

Amb mesures com aquesta, que afavoreixen i faciliten el canvi d’hàbits cap a una mobilitat més sostenible, Poveda recorda que l’AMB busca traspassar usuaris del vehicle privat al transport públic. “Volem reduir les congestions de les principals vies i, sobretot, la contaminació atmosfèrica que això comporta”, diu, afegint que en una segona etapa també es contempla un pla amb millores del servei de transport públic i les infraestructures als 18 municipis metropolitans de la segona corona.

Per tant, a partir de l’any vinent, a totes les relacions entre els 36 municipis metropolitans (18 de la primera corona i 18 de la segona corona) se’ls aplicarà la tarifa equivalent a una zona tarifària. Per a la resta de desplaçaments entre qualsevol municipi de l’AMB i un municipi del sistema tarifari extern a l’àmbit metropolità es mantindrà la zonificació actual del sistema. Així doncs, cap viatge dins l’àmbit de l’ATM es veu perjudicat per la mesura.

CASOS PRÀCTICS
Amb tot, l’estalvi d’una persona que comprava, per exemple, una T-10 de dues zones cada setmana i que ara passarà a comprar-ne una d’una zona serà d’un 49%. Si el supòsit d’utilització és de 4 targetes al mes, l’estalvi anual pot arribar als 500 euros.

En el cas d’una persona que comprava la T-Trimestre de dues zones i que ara passarà a comprar-ne una d’una zona, l’estalvi serà d’un 26%: uns 200 euros l’any. El mateix percentatge d’estalvi que el d’un estudiant universitari que, per exemple, va a la UAB amb la T-Jove de dues zones i que ara passarà a comprar-ne una d’una zona.

TRIBUT METROPOLITÀ
Tot plegat suposarà que els municipis metropolitans de la Zona 2 s’igualin als de la Zona 1, en drets i també en deures. Per tant, els primers passaran a pagar el Tribut Metropolità, com ja estan fent els municipis metropolitans de la Zona 1.

Aquest tribut constitueix un recurs amb el qual ha estat dotada l’AMB amb l’objectiu de finançar els serveis prestats en l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona. A la pràctica, el cobra l’AMB en forma de recàrrec sobre l’Impost de Béns Immobles (IBI) i es calcula basant-se en un percentatge d’aquest tribut de cada bé immoble.

El Tribut Metropolità finança les actuacions necessàries per aconseguir un territori metropolità més ordenat i vertebrat en matèria d’espai públic i d’infraestructures necessàries per a l’articulació, connectivitat, mobilitat i funcionalitat del territori.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram