L’Antonio viu sense aigua en ple confinament pel coronavirus, i forma part del col·lectiu de risc. Foto: Pexels

“No puc estar ni un dia més així”, explica, dolgut, l’Antonio, un veí de Cerdanyola que està sense aigua corrent des de fa dies.

Té cinquanta-quatre anys i ara mateix està ocupant un pis propietat d’un fons voltor, el qual estava buit des de fa temps. Fa un any que l’Antonio va patir un accident laboral, que li va mal ferir el peu i en conseqüència va quedar-se sense feina i sense ingressos. “Si no hagués ocupat, em trobaria vivint al carrer”, explica.

Des que està sense aigua ha començat a moure’s amb l’Ajuntament per aconseguir que li instal·lin un comptador. “Jo el pago i també vull pagar les meves factures, però necessito aigua, si us plau”, diu a Línia Vallès. “Amb el confinament no puc anar a les fonts a agafar aigua, i viure a casa sense poder-me higienitzar en un moment que la higiene és tan important em fa estar en un estat de patiment constant”, lamenta.

La plataforma Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) està fent seguiment i difusió del cas de l’Antonio, “perquè deixar un home sense aigua a l’àrea metropolitana va en contra de la llei, i fer-ho en un moment de crisi sanitària no s’entén”. De fet, la portaveu de l’APE, Maria Campuzano, recorda a Línia Vallès que la llei obliga a garantir a totes les persones en situació de vulnerabilitat empadronades a l’àrea metropolitana de Barcelona, on entra Cerdanyola, l’accés a l’aigua. Per tant, en aquest cas Aigües de Barcelona (Agbar) ha d’oferir el servei i el municipi en qüestió s’ha d’encarregar de fer possible que aquest sigui establert. En el cas de l’Antonio, instal·lant-li un comptador “al més aviat possible”.

“El pitjor és que ell té una taca al pulmó i és col·lectiu d’alt risc, diuen des de l’APE”

Campuzano explica que l’Antonio és una persona amb una discapacitat del 33% reconeguda i que es troba en una situació d’ocupació per necessitat. “El pitjor és que ell té una taca al pulmó i és col·lectiu d’alt risc davant la pandèmia. Pel seu bé ha d’estar a casa sol i al màxim d’aïllat i estalviar-se qualsevol mena de contacte amb l’exterior”, afirma. Per això han intentat contactar amb l’Ajuntament diversos cops, però l’única resposta que reben és que poden “posar l’Antonio a una pensió, quan ell té el seu habitatge i en una pensió d’aquestes hauria d’estar tot el dia envoltat d’altra gent, posant la seva salut més en risc”, relata Campuzano. “Té un problema pulmonar. De debò no és més fàcil posar-li un comptador?”, es pregunta.

D’altra banda, l’Antonio comenta que, fins i tot, el carter del barri l’està ajudant en aquests moments. “Em compra les medicines i me les deixa penjades a la porta del pis”, explica. Ell fa setmanes que truca a Serveis Socials, que viu amb una “terrible” ansietat i que expressa a l’Ajuntament la seva necessitat d’aigua corrent: “La resposta és que no em poden ajudar i que vagi a la pensió dels Serveis Socials”, diu, lamentant que no vegin que això és un risc i que posar-li el comptador és vetllar per la seva salut i “un dret”, com expliquen des de l’APE.

És per això que la PAH de Cerdanyola i el CDR de Cerdanyola han visibilitzat la campanya que ha començat l’APE per xarxes socials, amb l’objectiu que entre totes tres plataformes aconsegueixin revertir aquesta “injustícia social i estat de desprotecció” en el qual viu Antonio. “Confinat en plena crisi de coronavirus sense aigua. És inadmissible. És necessari mantenir una bona higiene per prevenir els contagis. A què espereu Ajuntament i Agbar?”, conclouen a les xarxes.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram