Una part del monòlit que es va inaugurar el 26 de març. Foto: ACN

Cerdanyola i Ripollet van inaugurar el 26 de març un monòlit a l’encreuament entre la carretera N-150 i el carrer de l’Estació amb l’objectiu de recordar totes les víctimes de l’amiant i, en concret, de l’empresa Uralita.

El lloc on s’ubica aquesta estàtua està a prop de l’indret que ocupava l’antiga fàbrica que va produir materials de fibrociment durant 90 anys. Aquest espai s’ha denominat ‘zona zero’ de l’amiant a Catalunya a causa de l’elevat nombre de casos d’asbestosi, càncer de pulmó i mesotelioma que s’hi han diagnosticat.

El memorial és obra de Jordi Andrés, familiar d’una víctima, i s’ha creat amb la voluntat de fer visible “el dolor que ha provocat Uralita” entre els habitants d’aquests municipis.

Tot i que l’empresa Uralita va tancar les seves portes l’any 1997, el seu record i la seva herència segueixen ben vius entre els habitants de Cerdanyola i Ripollet.

Molts empleats han desenvolupat malalties a causa del contacte amb l’amiant i de la manca de mesures de protecció amb què es treballava a Uralita. A més, al llarg dels anys, també n’han resultat afectats familiars i veïns de la zona.

Durant la inauguració del monòlit, una de les víctimes d’Uralita, Maite Martín, va destacar que “és important que no quedi en l’oblit l’holocaust que l’amiant ha produït aquí”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram