Els familiars demanen que els difunts es mantinguin a l’església durant la reforma. Foto: Arxiu

El cementiri de Cerdanyola és un dels espais de la ciutat amb més fronts oberts i protestes en contra. Al mal estat de nínxols, estructures i instal·lacions s’hi sumen altres problemes que molts veïns denuncien des de fa anys amb una força creixent.

La reforma, considerada necessària tant per l’Ajuntament com pels veïns, fa molt temps que està encallada. La forma en què es duran a terme les obres és un dels maldecaps més importants per als afectats.

La mala situació de l’espai i la manca d’informació que reben des del consistori ha dut a la creació de la Plataforma d’Afectats per la Reforma del Cementiri, formada per familiars de difunts enterrats a l’indret.

COM TRACTAR ELS DIFUNTS?
Carmen Gutiérrez, vocal de l’entitat, ha explicat a Línia Vallès les principals reclamacions d’aquests veïns. “Per començar volem que s’informi tothom, ja que només els que portem molt temps amb aquest tema rebem notificacions sobre com evoluciona tot”, explica Gutiérrez. I és que la remodelació afectarà centenars de persones, concretament 406, segons l’afectada.

Una de les queixes més repetides entre els afectats és el tractament dels difunts mentre durin les obres. Gutiérrez afirma que “les restes aniran a tres contenidors amb els cossos apilats en bosses”. Això suposaria “molt poca dignitat per als difunts i problemes higiènics, sobretot ara que ve l’estiu”, explica l’afectada.

Altres membres han arribat a afirmar que es posarà els morts en “fosses comunes”. Per això, la Plataforma d’Afectats per la Reforma del Cementiri demana que “se’ls mantingui a l’església”, un espai que consideren molt més adequat tant per l’estat físic com moral dels enterrats.

CANVIS AMB EL NOU GOVERN
L’arribada a l’alcaldia de Carlos Cordón, candidat del PSC, ha estat rebuda amb optimisme pels afectats. Gutiérrez explica que ja han parlat amb el nou alcalde i que “sí que ha escoltat i està disposat a col·laborar”, a diferència d’alcaldes anteriors.

En aquest sentit, el nou govern està negociant un acord amb la funerària Truyols -administradora del cementiri- per poder mantenir els difunts dins de l’església mentre duren les obres. En una reunió entre Truyols i afectats, la funerària va donar a conèixer que estan d’acord amb la solució que plantegen els familiars dels difunts sobre com conservar els cossos.

Per tant, les tres parts implicades en la reforma busquen evitar l’opció dels contenidors i només manca tancar l’acord entre consistori i empresa.

CONFLICTE AMB TRUYOLS
On no estan gens d’acord afectats i funerària és en un altre dels conflictes de la reforma; les noves làpides. Truyols vol canviar el seu disseny i l’estructura dels nínxols, fet que farà que les làpides no encaixin amb el nou format. A més, vol un color blanc uniforme per a tots els fèretres.

La funerària no es vol fer càrrec de la despesa de canviar les làpides, i ha comunicat als familiars que hauran de ser ells qui paguin aquesta part de la reforma. Segons Gutiérrez, els afectats són “totalment contraris” a pagar i treballen per “actuar judicialment” contra Truyols. Per la seva part, l’Ajuntament ha informat als familiars que no intervindrà en aquest conflicte i ho deixa en mans de funerària i afectats.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram