Des del 2009 el nombre d’atesos per Càritas al Vallès ascendeix a les 300.000 persones. Foto: Arxiu

La crisi ha triplicat el nombre de persones en situació de pobresa al Vallès. Així ho reflecteixen les dades de la memòria anual de Càritas Diocesana, l’entitat que agrupa 123 parròquies de 54 municipis del Vallès Occidental i del Vallès Oriental.

Segons aquest informe, l’any passat 70.000 vallesans van rebre ajuda de la diòcesi, un 12,3% més que durant el 2012 i el triple de les que hi havia quan va començar la crisi. Així doncs, des del 2009 l’entitat ha atès 300.000 ciutadans del territori vallesà.

La secretària general i cap d’Acció Social de Càritas Diocesana a la regió, Pilar Taché, recorda que “la pobresa i l’exclusió social són cada dia més intenses, extenses i properes”, cosa que els ha fet tornar a pràctiques més assistencialistes.

Per tal de reduir el nombre de persones greument afectades per la crisi, Càritas Diocesana està treballant en la creació d’una empresa d’inserció laboral especialitzada en feines domèstiques i atenció a les persones grans per permetre cotitzar a aquells que d’altra manera no podrien trobar feina. A més, també volen crear un Observatori de la Pobresa al territori, ja que, com apunta Taché, “s’ha de preveure el que pot acabar passant amb tots els joves que no tenen feina i amb el col·lectiu d’entre 45 i 60 anys en la mateixa situació”.

LA POBRESA VALLESANA
Segons l’informe de Càritas, el 58,8% dels vallesans atesos són famílies amb fills, el 18,2% són famílies monoparentals i el 23,8% persones que viuen soles. L’atur és un element determinant de l’exclusió que sovint se suma a les problemàtiques amb l’habitatge. De fet, si l’any 2009 les persones ateses en atur representaven el 55%, actualment aquest col·lectiu ja suma el 70%. El president de Càritas Diocesana, Salvador Obiols, assegura que “els seus usuaris són els últims dels últims de la societat i mai no podran recuperar-se”, cosa que els preocupa enormement.

Ripollet recolza la tasca de Càritas amb 3.600 euros

L’Ajuntament de Ripollet ha renovat el seu conveni anual de col·laboració amb la Parròquia de Càritas del municipi.

Mitjançant aquest acord, el consistori atorga una subvenció de 3.600 euros per contribuir amb les actuacions que fa aquesta entitat envers les persones en situació de pobresa i necessitat. “Les tasques que fa Càritas amb els ciutadans del nostre municipi són fonamentals i per això l’Ajuntament vol seguir col·laborat amb ells”, assegura l’alcalde de Ripollet, Juan Parralejo.

Els diners de la subvenció serviran, entre altres coses, per comprar aliments de primera necessitat que es distribueixen entre les famílies de Ripollet amb més dificultats econòmiques. A més de la quantitat econòmica, l’àrea de serveis socials de l’Ajuntament explica que treballa en plena coordinació amb Càritas per tal d’actuar de forma més eficaç amb aquests col·lectius més desafavorits i aconseguir bons resultats.