Curs telemàtic per a persones nouvingudes. Foto: Creu Roja

La majoria de persones nouvingudes a Catalunya arriben a un indret inhòspit, del qual no saben la llengua ni els costums. Tot un xoc. Per evitar aquesta situació, la Creu Roja de Cerdanyola-Ripollet-Montcada ha creat 47 cursos telemàtics per a persones migrades que arribarà a 500 usuaris i que té com a objectiu fomentar de forma telemàtica la seva acollida.

Són formacions de 15 hores cadascuna que han estat subvencionades per la Generalitat i que es duran a terme fins al pròxim mes de gener. Cursos d’idiomes, assessorament laboral, coneixement de la societat catalana i formació en competències digitals són els quatre mòduls en què es divideixen els cursos. Al final de cada formació les persones nouvingudes obtenen un diploma d’acollida que els pot servir a l’hora de fer tràmits burocràtics o buscar feina.

“En un primer moment vam pensar que, en tractar-se de cursos fets en línia, els alumnes tindrien problemes per connectar-se, però no va ser així”, explica el coordinador del programa, César Martínez. Segons l’integrant de la Creu Roja de Ripollet, el més complicat és establir un vincle de confiança amb l’alumnat que faci que no abandoni les classes.

En general les persones que han decidit apuntar-se a aquestes formacions que estan em marxa des de l’octubre són joves i moltes d’elles coneixen els cursos a través dels serveis d’acollida dels ajuntaments on té incidència la Creu Roja. “N’hi ha de totes les nacionalitats i fins i tot hi ha persones que són analfabetes”, afegeix Martínez.