El Dia del Treballador es va convertir, un any més, en una jornada reivindicativa. Foto: UGT

Un any més, el passat 1 de maig, Dia del Treballador, es va convertir en una jornada reivindicativa arreu del país. A Cerdanyola, Barberà i Ripollet van ser molts els que van decidir desplaçar-se fins a Barcelona per participar en la manifestació central organitzada pels sindicats majoritaris. Sota el lema Contra la pobresa salarial i social, treball digne i drets, els manifestants van clamar pels drets laborals perduts amb les reformes laborals.

A Cerdanyola, però, les reivindicacions del Primer de maig van començar uns dies abans al mateix Ple municipal, el qual va aprovar per unanimitat declarar Cerdanyola ciutat promotora de la Renda Garantida Ciutadana. La moció va ser presentada per ICV-EUiA, a petició de la Plataforma d’Aturats Cerdanyola-Ripollet, que destaca que l’objectiu del text aprovat és “pressionar la Generalitat perquè impulsi una iniciativa per garantir el dret a una vida digna”.

MÉS TEMPORALITAT
Declaracions institucionals a banda, els manifestants van sortir al carrer moguts per la falta de treball digne que, diuen, hi ha a la comarca. I és que, malgrat que la contractació està tornant a créixer, les condicions laborals no paren d’empitjorar. Així ho denuncien els sindicats i així ho reflecteixen les estadístiques publicades.

Tot i que l’any passat un de cada deu contractes que es van signar a Catalunya procedien del Vallès Occidental –cosa que mostra certa millora respecte de les dades de 2014– i que els contractes signats van suposar un increment del 10,5% respecte de l’any anterior, la contractació temporal predomina en un 87% del total dels contractes signats. Tant CCOO com UGT consideren molt negatiu aquest fet perquè “impedeix que els treballadors puguin tenir un salari digne”.

Segons el secretari general de CCOO al Vallès Occidental, Enrique Rodríguez, “l’economia es recupera, però la precarietat laboral avança” i, per això, insisteix que s’han de derogar les reformes laborals del 2010 i del 2012. En aquest mateix sentit es manifesta el secretari general d’UGT a la comarca, Josep Santcristòfol, que a més aposta, com també ha fet el seu homòleg a nivell català, Camil Ros, per una vaga general si no es deroguen.

L’abril acaba amb 1.680 aturats
menys a la comarca

Sigui com sigui, sembla que no tot són males notícies. I és que, durant el passat mes d’abril, i seguint la tònica de l’Estat i de Catalunya, les xifres d’atur a la comarca han tornat a disminuir. Concretament, les oficines de treball han registrat 1.680 persones aturades menys que el mes de març. Aquestes xifres representen un descens d’un 2.57%, amb un total de 63.686 persones en situació de desocupació.

Per territoris, Terrassa segueix sent la població amb més aturats (18.291), seguit de Sabadell (15.410). Cerdanyola ha reduït el nombre d’aturats en 107 persones (ara en té 3.363), Barberà en 161 (ara té 2.229) i Ripollet en 12 (ara té 3.179).

Aquest mes, l’atur s’ha reduït a tots els sectors. Així doncs, als serveis hi ha 9.506 persones menys sense feina, mentre que a la construcció 1.807, a la indústria 1.710 i a l’agricultura 723. A escala catalana, l’atur s’ha reduït en 13.868 persones, fet que suposa un descens d’un 2,8% respecte del mes anterior i deixa el nombre de persones a l’atur en 486.123, una xifra que no es registrava des del febrer de 2009. Aquesta és, de fet, la segona baixada de l’atur més pronunciada en un mes d’abril des del 2006.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram