Centenars de ripolletencs van protestar el 18 de novembre contra el tribut metropolità. Foto: Aj. de Ripollet

L’arribada del tribut metropolità el passat mes d’octubre a les viles de Cerdanyola, Barberà i Ripollet ha aixecat una onada d’indignació i protestes entre els veïns de la zona. L’impost, tot i que ha aterrat amb polèmica a la segona corona metropolitana, sembla que ha arribat per quedar-se. Abans, aquesta mesura només afectava les poblacions de la primera corona, però des d’ara s’aplica també a les divuit que es van incorporar a les tarifes de la zona 1 del transport públic el passat mes de gener, entre les quals hi ha Cerdanyola, Barberà i Ripollet.

La decisió d’ampliar l’àmbit d’aplicació d’aquest impost parteix del fet que, des d’aquest any, els municipis de la segona corona paguen els mateixos preus pel transport que els de la primera corona. Així doncs, l’AMB entén que ara els segons han de tenir “la mateixa obligació en la contribució econòmica per finançar els serveis públics”, ja que gaudeixen de les mateixes condicions en el transport que els primers.

Els arguments de l’entitat metropolitana, però, xoquen amb els dels ciutadans que no volen pagar i van rebutjar-lo fermament el 20 de novembre a Cerdanyola. Concentrats sota l’organització de la plataforma No al Tribut, han començat a recollir firmes perquè es presenti una moció a l’Ajuntament per posicionar-se com a municipi contra la nova ordenança fiscal. Des de l’entitat expliquen que protesten perquè consideren que “les inversions a la zona no són suficients pel cost que suposa pagar” el tribut metropolità i no els han informat sobre en què repercutirà. Per això, des de la plataforma demanen que “es faci públic un catàleg de serveis” que la recaptació addicional oferirà als ciutadans i si realment servirà per millorar les prestacions en sectors com l’habitatge i la xarxa de transports.

Les protestes també van arribar a Barberà, on durant tot el mes de novembre s’han repetit les concentracions i casserolades contra el tribut. De fet, al municipi s’ha aconseguit una recollida massiva de firmes en contra de la seva aplicació i és una de les viles de la zona més mobilitzades en aquest sentit. Davant la situació, els respectius alcaldes de Cerdanyola i Barberà, Carlos Cordón i Xavier Garcés, van tenir una reunió el 12 de novembre on van tractar el tema. De la trobada, però, només va transcendir la “preocupació” per l’impost.

OSUNA PLANTA CARA
En canvi, a Ripollet va ser el mateix alcalde, José María Osuna, qui va participar en la concentració del 18 de novembre a la plaça del Molí. Allà centenars de ripolletencs es van unir sota la crida conjunta de diverses associacions de veïns. Osuna va assegurar que els municipis afectats han rebut una informació “pràcticament nul·la” de l’impost i que exigirà “l’aplicació de les diferents tarifes socials als transports així com una planificació detallada de les inversions que es preveuen a Ripollet”. De fet, en el pròxim Ple del 28 de novembre, el grup de Decidim presentarà una moció contra el tribut i la falta de planificació i d’informació al respecte. El tribut metropolità queda així en una situació de rebuig i està força lluny d’acceptar-se per part d’aquestes viles vallesanes.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram