Les riuades van afectar bona part de la comarca. Foto: Arxiu de Terrassa

Les terribles riuades de 1962, que van acabar amb la vida de dotze ripolletencs i tota la llera del riu Ripoll destrossada, han tornat a la memòria de la ciutat ara que es compleixen 55 anys del desastre natural.

Concretament, va ser el 25 de setembre de 1962, en un dia plujós, quan al vespre van augmentar fortament les precipitacions. Tant va ser així que es calcula que van caure uns 225 litres per metre quadrat i que van arribar a baixar pel riu fins a 1.000 metres cúbics d’aigua per segon. També s’estima que el riu va créixer entre quatre i sis metres en els moments més cabalosos de la fatídica nit.

El fet que la llera del riu estigués plena d’habitatges, fàbriques i molins, va agreujar les conseqüències de l’aiguat. Hi va haver dotze víctimes mortals, però molts ciutadans també es van veure afectats per la pèrdua de les seves llars, els seus horts o les seves indústries, totalment destruïdes i arrasades. Va ser a partir d’aquesta tragèdia que es va iniciar una planificació urbanística de la ciutat en què es van distanciar les vivendes i les fàbriques de la llera del riu Ripoll.

Tanmateix, les riuades no van ser exclusives de Ripollet, sinó que es van desbordar gairebé tots els afluents del riu Besòs i el Llobregat, i altres poblacions de la comarca també van veure’s fortament afectades, com Rubí, Terrassa o Sabadell. De fet, a la comarca hi va haver gairebé 800 víctimes mortals. Pel que fa a les pèrdues econòmiques, al municipi van ser d’entre 80 i 100 milions de pessetes.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram