El Safareig acompanya les víctimes d’agressions de gènere. Foto: El Safareig

Tancades a casa amb els seus agressors i aïllades de la seva possible xarxa de contactes. En aquesta situació ha deixat el confinament les víctimes d’agressions masclistes.

La crisi sanitària del coronavirus multiplica els factors de risc i la vulnerabilitat de les dones que pateixen violència masclista. “Fer una trucada, enviar un missatge o avisar un veí és ara per a les víctimes encara més arriscat”, diu a Línia Vallès la directora d’El Safareig, l’entitat de dones feministes de Cerdanyola, Mònica Aranda.

Aranda explica que des de la seva entitat es dona ajuda i es fa acompanyament a les víctimes que pateixen agressions de gènere. ”Durant aquestes setmanes de confinament el nombre de trucades ha baixat”, afirma.

Des del Servei d’Informació i d’Atenció a les Dones (SIAD) de Cerdanyola també informen que les trucades rebudes per denunciar situacions de violència han disminuït aquests dies d’estat d’alarma.”És molt complicat trobar un espai d’intimitat i lliure de control, si vius amb el teu agressor”, comenta Aranda.

A ella li preocupa que “augmenti el nivell de violència” en les agressions mentre dura aquesta convivència intensa de confinament. És per això que des de l’Institut Català de les Dones han redoblat els esforços tant pel que fa al seguiment dels casos que tenen detectats com dels recursos perquè les víctimes no se sentin soles.

Actualment, els serveis d’atenció a dones en situació de violència masclista han atès telemàticament 2.088 dones des que va començar el confinament a Catalunya.