Una imatge de la desinfecció d’una residència de Barberà. Foto: Ajuntament

“No més morts evitables”. Aquesta és la reivindicació de la Marea Blanca i de la Plataforma Sanitària del Baix Vallés perquè els avis de les residències parin de “morir de manera indigna”. I als clams socials s’hi suma el fet que, a finals de març, els ajuntaments del territori encara exigien a la Generalitat de Catalunya que s’impliqués en la desinfecció dels centres per a gent gran.

És per això que, durant la Setmana Santa i després de la petició del consistori barberenc, van començar els treballs de desinfecció a la residència Sophos i a la Ballesol. Totes dues desinfeccions van portar-se a terme amb un viricida autoritzat i eficaç contra el coronavirus. Es va fer un tractament de les habitacions i zones comunes i, sobretot, de les superfícies on la persistència del virus és superior, com ara mobles, botoneres, comandaments i interruptors. Per mantenir les residències lliures de virus, l’Ajuntament ha tornat a realitzar una nova desinfecció dels centres barberencs a mitjans de mes.

D’altra banda, des de la Marea Blanca i la Plataforma Sanitària del Baix Vallès denuncien que, “des del primer moment”, a les residències no s’han pres les mesures necessàries per prevenir els contagis, aturar l’expansió del coronavirus i protegir la gent gran. Denuncien pocs gericultors per planta, inexistència de personal sanitari les 24 hores, manca d’espais per aïllar els residents contagiats, falta d’EPIs i de testos… També lamenten que “s’hagi deixat morir la majoria d’ancians sense ni tan sols traslladar-los als hospitals”.