La façana de l’antiga fàbrica Uralita. Foto: Norma Vidal / ACN

L’ombra de la tragèdia de l’amiant és allargada. Fa més de 50 anys que aquest mineral mata. El doctor cerdanyolenc Josep Tarrés té datats els primers casos de malalts de càncer als anys setanta i des d’aleshores fins al 2010 l’amiant va posar fi a la vida de 6.000 persones a tot l’Estat espanyol. Es calcula que actualment, cada any, més de 2.000 persones moren a conseqüència de la inhalació d’aquest producte que durant temps s’ha barrejat amb fibrociment per fabricar elements de construcció o canonades d’aigua.

“Hi ha molt tabú a Cerdanyola sobre l’amiant”, explica Fernando Saavedra, de l’Associació de Víctimes Afectades per l’Amiant a Catalunya (AVAAC). “És una mescla entre no voler saber i la desinformació”, diu Saavedra per afegir que “hi ha por del que va ser l’epicentre de l’amiant català”.

És per tot això que resulta una bona notícia que l’Ajuntament del municipi hagi decidit engegar la Taula de l’Amiant, que reuneix la mateixa AVAAC i representants del sector de la salut de Cerdanyola. L’òrgan ja porta més de dues trobades i des de l’AVAAC veuen amb molts bons ulls el projecte. “L’objectiu és fer un mapa de les tones i tones d’amiant que hi ha a la ciutat on s’indiqui els indrets més afectats, crear un protocol mèdic per identificar les malalties derivades de la inhalació del producte i fomentar les ajudes tant a la retirada de l’amiant com a les persones afectades”, explica l’integrant del col·lectiu.

Així mateix, Saavedra valora positivament la darrera sentència judicial contra l’empresa Uralita que obliga la companyia a indemnitzar les famílies de persones afectades per l’amiant. “Segurament no acabaran pagant res, però és una victòria”, diu.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram