El tall de la carretera N-150 el passat 31 de gener. Foto: Barberà Respira

Diumenge 31 de gener pels volts de les 12 del migdia. Un nombrós grup de persones talla l’N-150 a l’altura de Barberà. Qui són els més de dos-cents homes i dones que han ocupat la calçada? Què reivindica aquest col·lectiu de gent agrupat sota el nom de Barberà Respira i que ha anunciat nous talls per al pròxim 28 de març?

Fa poc més de mig any va néixer la plataforma ciutadana Barberà Respira. “Som un grup molt divers”, explica un integrant del col·lectiu, Borja Pardo. Aquesta organització reivindica una pacificació dels carrers del municipi a favor dels vianants i un canvi estructural cap a una mobilitat més sostenible. Entre les mesures que Barberà Respira proposa hi ha la creació d’eixos verds i més carrils bici a la ciutat, l’erradicació de les barreres per a persones amb diversitat funcional o convertir Barberà en un municipi on els cotxes no puguin circular a més de 30 kilòmetres per hora. “Són demandes de consens”, explica Pardo per afegir que la relació amb l’administració, tot i la força del moviment, “no sempre és fàcil”.

TAMBÉ A LES ESCOLES
A més del tall a la carretera que Barberà Respira repetirà periòdicament, des de la plataforma han explicat que estan explorant la possibilitat d’estendre les seves reivindicacions a les escoles. Com ja fa Revolta Escolar a Barcelona, el col·lectiu barberenc està en contacte amb les AMPAs i AFAs de la ciutat per mirar d’impulsar talls regulars dels carrers propers als centres educatius. “Volem uns entorns educatius pacificats”, conclou Pardo.