El PSC i el PP suspenen la gestió municipal d’aquest mandat mentre ERC li dona un aprovat just. Cap dels partits entrevistats que van fer el pacte de govern deixa clar si tornaria a repetir l’acord.

 

Xavier Garcés (PSC)

“La detenció d’Ana del Fargo va
trastocar la nostra estratègia”

De l’1 al 10, com valora la gestió del govern municipal d’aquest mandat?
Han suspès. El fraccionament de l’equip de govern els ha portat a una mala gestió, i això és motiu suficient perquè perdin el suport de la ciutadania. La seva gestió ha estat ineficaç, sense transparència i amb una mínima participació.

La detenció de l’exalcaldessa i fins fa poc candidata del PSC, Ana del Fargo, per una presumpta trama de malversació ha trasbalsat la política local. Fins a quin punt els pot passar factura a les eleccions del maig?
És cert que la notícia va trastocar la nostra estratègia electoral. Però cal ser prudents i no donar opinions precipitades per part de ningú, perquè aquest cas encara es troba sota secret de sumari i hi ha més persones en la mateixa situació, entre tècnics i polítics.

Quins creu que són els problemes més importants del municipi?
El principal problema és la manca d’objectius compartits com a ciutat, que es fan visibles en diferents mancances a l’espai públic que tenen a veure amb la neteja, el manteniment dels carrers i les voreres o l’accessibilitat per a persones amb diversitat funcional.

Què faria per solucionar-los?
Fer una gestió que segueixi la metodologia del ‘bon govern’ amb premisses com el diàleg, la negociació i el pacte. Però, sobretot, obrir de nou les institucions a la ciutadania i tornar a comptar amb el teixit associatiu.

 

Sílvia Fuster (PCPB)

“No ha estat un mandat fàcil
per a ningú de l’equip de govern”

De l’1 al 10, com valora la gestió del govern municipal d’aquest mandat?
Ha estat un mandat on tot l’equip era nou i, a més, hem hagut d’encaixar amb partits diferents. Per tant, no ha estat fàcil per a ningú perquè tots hem renunciat a alguna cosa mirant sempre per al benestar de la ciutadania. Respecte a la nota, la posarà la ciutadania a les pròximes eleccions municipals.

Està satisfeta amb el pacte de govern?
Sí, molt. A mig camí, ERC ens va abandonar i ens vam quedar en minoria, però la resta de l’equip vam tirar endavant amb la feina.

El repetiria si torna a ser necessari per governar?
Un partit es presenta a unes eleccions per governar, per tal de desenvolupar el seu programa i les seves idees. És aquí on ens podem trobar amb els socis actuals o amb altres. En aquest sentit, serà important veure quines forces volen continuar amb el canvi polític i quines no.

Què creu que pot aportar Plataforma Ciutadana per Barberà si revalida l’alcaldia després de maig?
Treballarem amb noves millores i infraestructures que afecten la transversalitat de les necessitats que té Barberà. Aquests quatre anys de mandat ens han permès fer un diagnòstic clar sobre temes que fan referència als serveis a les persones, el teixit comercial i el desenvolupament territorial. Encara que semblin molts, quatre anys són pocs per acabar la feina.

 

Mireia Sánchez (EAB-CUP)

“Hem iniciat canvis importants
en àmbits com el feminisme”

De l’1 al 10, com valora la gestió del govern municipal d’aquest mandat?
Amb un notable. En quatre anys, hem iniciat uns canvis importants de dinàmiques i accions concretes, per exemple amb el feminisme. I també s’han encarat processos de remunicipalització de serveis municipals. Però també cal fer autocrítica i assumir que no tot ha estat positiu. Per això, crec que un notable és correcte.

Vostès van estar valorant si trencar o no el pacte de govern, però finalment el van mantenir. Ha funcionat bé fins al final del mandat?
Vam continuar perquè teníem projectes en marxa que no podíem desatendre ni abandonar. Però el nostre compromís democràtic i independentista va continuar intacte abans, durant i després de l’1 d’octubre.

El repetirien si torna a ser necessari per governar?
Hi ha errors que no tornarem a cometre. Els partits tenim formes de treballar diferents i el compromís ètic no és sempre el mateix. Aquesta experiència la tindrem present si hem de negociar per fer un nou govern de coalició.

Si el maig és alcaldessa, quina serà la primera decisió que prendrà?
No renunciar als nostres ideals ni als nostres projectes. A més, m’adreçaria a tot el veïnat i a la plantilla municipal per traslladar-los el meu compromís de seguir el camí ferm en la construcció d’una ciutat feminista i saludable.

 

Pere Pubill (ERC)

“El govern actual està
molt esgotat i desmotivat”

De l’1 al 10, com valora la gestió del govern municipal d’aquest mandat?
Amb un 5. Poso una nota alta durant els primers dos anys, on es van marcar les línies del que es volia fer. En aquesta etapa, ERC va ser fonamental per tirar endavant molts projectes. Però un cop vam marxar i van quedar en minoria, han anat buscant pactes amb tothom. I ja se sap que, quan vols quedar bé amb tothom, acabes quedant malament amb tothom. En definitiva, crec que el govern actual està molt esgotat i desmotivat.

Si poguessin tornar enrere, tornarien a trencar el pacte de govern?
Sí, és clar. Ha quedat demostrat que en política cal ser coherents amb allò que diem i representem. No s’hi val tot. Les cadires i sortir a les fotos no ha de ser prioritari per a qui es dedica a la política.

Queda descartat, per tant, la reedició del pacte amb aquestes forces si torna a ser necessari per governar?
Això ho ha de decidir l’assemblea d’ERC de Barberà. Però en qualsevol cas, nosaltres sortim a guanyar les eleccions i el que passi a partir de la nit del 26-M caldrà estudiar-ho i valorar-ho bé. El que està molt clar és que els errors que es van cometre fa quatre anys ara no els tornarem a cometre.

Si el maig és alcalde, quina serà la primera decisió que prendrà?
Reunir-me amb tots els portaveus dels partits amb representació al Ple i buscar sinergies per al bé de la ciutat.

 

Jaime Fernández (PP)

“Han creat molts més problemes
dels que han solucionat”

De l’1 al 10, com valora la gestió del govern municipal d’aquest mandat?
La puntuació de la gestió d’aquests últims quatre anys seria un zero, perquè el seu full de serveis als ciutadans de Barberà és un paper en blanc. Han creat molts més problemes dels que han solucionat.

Si el maig és alcalde, quina serà la primera decisió que prendrà?
Col·locar la bandera d’Espanya al costat de la bandera autonòmica a l’entrada de la ciutat, restituir la bandera d’Europa i anul·lar la declaració de persona non grata al Rei d’Espanya.

Amb quins partits es plantejaria un pacte si fos necessari per governar?
L’objectiu del PP de Barberà és evitar que tornin a governar els independentistes d’ERC i de la CUP i els chavistes de Podem. Per aquest motiu, necessitarem el suport dels altres partits constitucionalistes. El PP espera pactar amb formacions de centredreta, que no tinguin res a veure amb un govern radical d’esquerres i secessionista. La nostra línia vermella és el respecte al marc constitucional.

 

Línia Vallès ha ofert a En Comú i a Podem aparèixer en aquest espai, però els primers ho han declinat i els segons no han pogut atendre la petició abans del tancament d’aquesta edició.