Sticksafe

Al centre, els inventors de Sticksafe, Mohamed Yasser i Valentino Trejo. Foto: Ajuntament

Els espais d’oci nocturn s’han convertit en l’escenari idoni per posar en pràctica la submissió química i drogar persones sense que se n’adonin per manipular-les o agredir-les. Amb l’objectiu d’evitar que això passi, dos joves cerdanyolencs han inventat Sticksafe, un adhesiu que canvia de color en detectar les drogues. Arran d’aquesta creació, viatjaran a Silicon Valley per mostrar el seu projecte i per seguir formant-se en aquest camp, coneixent empreses com Google i Facebook.

Els seus creadors són Mohamed Yasser i Valentino Trejo, alumnes de l’Institut Gorgs. Segons el jurat, “l’invent destaca per la seva senzillesa, impacte social i viabilitat”. S’ha creat amb el guiatge de la mentora Lorena Sánchez de l’empresa Edu Motors, en el marc de la tercera edició del Cerdanyola Talent Factory, un projecte que fomenta l’esperit emprenedor i el pensament crític entre els joves de la ciutat, i amb aquest s’han proclamat vencedors del certamen.

Hi participaven més de 400 alumnes de 10 centres educatius locals, amb l’objectiu de crear projectes que demostressin com la creativitat, la tecnologia i la sensibilitat social poden anar de la mà per transformar idees en solucions reals i inspiradores. Durant la cloenda del certamen, l’alcalde, Carlos Cordón, destacava que “totes les iniciatives presentades desperten les ganes d’innovar i emprendre en un moment vital on els joves somien i han de lluitar per fer realitat aquests somnis”. A l’acte també acudia Caterina Biscari, directora del Sincrotró Alba, que va subratllar la importància de la ciència, l’aprenentatge constant i el compromís amb el planeta.

Altres projectes destacats

Més enllà de Sticksafe, en el certamen també han destacat altres invents. En segona posició s’ha col·locat Talking Hands, una app creada per Laia García i Martina Cañabate de l’Escola FEDAC, amb la mentoria de Núria Gras de Grassoler, que tradueix en temps real la llengua de signes a veu i viceversa. Aquest projecte afavoreix la inclusió de les persones amb discapacitat auditiva i com a premi, les autores viatjaran a Brussel·les per participar en un tour emprenedor i conèixer de prop el Parlament Europeu i diverses empreses punteres.

La tercera posició del certamen ha estat per a JorfAlnder, una plataforma basada en intel·ligència artificial que connecta currículums amb ofertes laborals, millorant els processos de selecció tant per a empreses com per a candidats. Ha estat desenvolupada per Suita Soler i Eric Quesada del CFP Fundació UAB, amb el suport de la mentora Noelia Rubio de Voronet. Com a guardó, els creadors gaudiran d’una jornada exclusiva per descobrir l’ecosistema emprenedor de Barcelona.

A banda dels tres guanyadors, altres projectes finalistes a destacar són una plataforma digital que connecta animals abandonats amb persones que volen adoptar, un assistent amb intel·ligència artificial que acompanya els usuaris abans i durant el viatge, suggerint rutes, activitats i experiències adaptades als seus interessos, o un projecte que adapta comandaments electrònics per a persones amb discapacitats mitjançant impressió 3D, entre altres.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram