Carles Escolà ens rep només unes setmanes després d’haver estat investit alcalde i en la primera entrevista que concedeix a un mitjà de comunicació. Remarca la seva intenció de formar govern amb ERC i ens explica quines són les primeres actuacions que té pensades fer per millorar Cerdanyola.

Com valora aquestes primeres setmanes al capdavant de l’Ajuntament?
Doncs amb molta feina, molt il·lusionats i fent-nos la idea que és un canvi de ritme en l’àmbit personal i de projecte col·lectiu. Estem aterrant, però tenim molt bones vibracions.

Es van quedar a 28 vots de superar el PSC. A Barberà i a Ripollet la ciutadania també ha apostat pel canvi. Què està passant al Vallès Occidental?
Segurament això s’explica per una dinàmica de trencament de molta gent amb el règim que ens hem trobat. En el cas del Vallès, a més, també ha influït una feina de formigueta que s’ha fet durant molts anys. De totes maneres, hem de seguir treballant, perquè el fet que tinguem un nou rol no implica que deixem de ser el que érem.

CiU va donar suport a la seva investidura. No és un fet estrany sabent les diferències ideològiques que tenen?
Nosaltres pensàvem que era important treballar per guanyar els vots per a la investidura i ens vam posar d’acord en una sèrie de prioritats. Suposo que CiU estava en la dicotomia de la continuïtat dels mateixos o que hi hagués un canvi que no acabava de ser el que els agradaria, i finalment vam arribar a un acord.

Vostè ja ha dit que l’entrada d’ERC al govern és una prioritat. Com van les negociacions?
De moment no donen fruits i continuarem treballant per aconseguir-ho. Tant ells com nosaltres volíem un canvi a la ciutat per transformar les formes de fer política i, per això, crec que arribarem a un acord que ens permeti treballar com un govern que vol transformar la ciutat i no com un govern de dos grups.

Una altra de les seves prioritats és crear espais de participació. Aquest és el primer pas per canviar les formes de fer?
És un dels passos per aconseguir-ho, però no l’únic. La gent no hauria d’haver perdut mai el poder. Per això, s’han de treure les decisions dels despatxos i traslladar-les a la ciutadania. És molt important que els processos de participació no serveixin per esgotar la gent, sinó que tinguin un resultat real i palpable. No podem fer participar la gent per després deixar les decisions en un calaix com havia passat fins ara.

El PSC diu que el seu és un govern feble. Què en pensa?
És l’única cosa que tenen a dir ara mateix. Entenem que forma part del seu joc polític i demostrarem que independentment de la valoració que facin serà un govern que tindrà idees i que podrà tirar endavant coses, perquè s’haurà de posar d’acord amb altres grups. També esperem que ells no tinguin una posició d’estar contínuament oposats a tot, simplement perquè ells no estiguin a l’alcaldia, sinó que tinguin propostes constructives per millorar la ciutat.

Per tant, comptaran amb el PSC per prendre decisions?
Si hi ha predisposició per la seva part d’arribar a acords, no hi veiem inconvenient. Nosaltres no som sectaris i tothom que vulgui apostar perquè hi hagi un canvi, que és el que ha demanat la ciutadania, serà benvingut. Quan érem a l’oposició no se’ns escoltava, nosaltres no tindrem la mateixa postura.

El PP exigeix que l’Ajuntament es personi en el cas Altis com a acusació particular. S’ho han plantejat?
Ens ho hem plantejat i s’estan fent informes per veure quina fórmula s’haurà de seguir. De totes maneres, la personació no ha de tenir un objectiu propagandístic, sinó veure que ha passat i si l’Ajuntament de Cerdanyola està perjudicat.

Una de les seves primeres reunions ha estat amb els veïns de Serraperera i el Turonet per parlar de les antenes de telefonia. Què han decidit?
La situació és prou complexa per la manca d’instruments que tenen els ajuntaments per poder donar solució immediata a aquesta problemàtica, però hem decidit que s’obririen vies de diàleg amb l’empresa que actualment està posant aquestes antenes. A més, creiem que seria bo arribar a algun acord entre l’Ajuntament, les companyies i la ciutadania que ens permeti establir quins són els emplaçaments adequats per posar les antenes. L’Ajuntament està al costat dels ciutadans en les seves reivindicacions, però també volem que entenguin quines són les nostres limitacions.

La construcció del macrocentre comercial al municipi ha estat molt discutida. L’aturaran?
Nosaltres no hi estem d’acord, pensem que seria una agressió molt important al comerç local, però actualment aquest projecte està en mans de la Generalitat perquè les competències que tenia l’Ajuntament li van ser furtades. Així doncs, hem d’estudiar les vies que tenim per incidir-hi i volem que el debat polític i el marge de decisió es retorni a l’Ajuntament, perquè és l’espai on la ciutadania pot intervenir. Aquest centre comercial posa en risc el comerç local. Nosaltres pensem que no s’ha de fer i buscarem les formes per evitar-ho.

Quines mesures tenen pensades per ajudar el petit comerç?
Intensificar els programes que ja estan en marxa i buscar les fórmules que ens serveixin per posar-lo en igualtat de condicions amb els comerciants més grans. Pensem que el comerç de proximitat està en desigualtat pel que fa a l’accessibilitat i tenim algunes idees per solucionar-ho però ho hem de negociar amb altres forces polítiques.

Tenen pensat un pla de xoc per ajudar les famílies més necessitades?
Sí, l’èmfasi principal el volem posar en les polítiques socials i d’ocupació. Tot i això, hem de ser conscients que tenim els Serveis Socials que tenim i, si no els modifiquem, és complicat poder abordar els problemes. En tot cas, garantim que hi haurà els recursos per poder atendre les situacions de màxima emergència, apostar per polítiques de regeneració d’ocupació i garantir que la feina de les empreses del tercer sector podrà cobrir aquestes necessitats més bàsiques.

I pel que fa als desnonaments, què faran per combatre’ls?
Fins ara se n’han aturat molts i malauradament no ha estat gràcies a les administracions públiques, sinó a la pressió ciutadana. Des de l’Ajuntament donarem tot el suport que puguem i farem tot el possible per aturar-los, però entenem que un ajuntament per si sol no pot parar un desnonament. Per descomptat, donarem suport a entitats com la PAH que en aquests moments ho estan aconseguint.

Hi haurà municipalització dels serveis públics?
Treballarem perquè així sigui i, sobretot, pensant en l’interès general, perquè hi hagi una forma més eficient de gestionar els recursos públics i perquè pensem que es pot prestar un servei millor. És cert que creiem que alguns serveis són més interessants de municipalitzar que altres, però no ens tanquem a cap.

Estem parlant dels serveis d’aigua i neteja, per exemple?
Estem parlant dels serveis que poden tenir un impacte en el conjunt de la ciutadania i aquí també hi ha incloses l’aigua i la neteja. Però ho volem fer bé, per ser més eficients i oferir un servei millor a la ciutadania i millors condicions laborals als treballadors.

Vostè va dir que el 27S no era una de les seves prioritats.
Com a alcalde seré lleial a aquest procés d’autodeterminació, perquè vull que la gent pugui decidir quin ha de ser el marc polític i institucional en el qual vol viure.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram