Continuem vivint una situació d’emergència sanitària sense precedents. És cert que, amb la vacunació contra la Covid-19, comencem a veure la llum al final d’aquest llarg túnel. Però, tot i l’esperança que ens dona poder arribar al final d’aquest context excepcional, no hem d’oblidar que continuem encara immersos en la pandèmia i en les restriccions globals, i patint-ne les conseqüències. I em refereixo, especialment, a sectors com el del turisme.

La Covid-19 està sent una cursa de resistència per al turisme, un àmbit que, a casa nostra, representava el 12% del PIB. Aquesta xifra ja ens dona una idea de la seva importància i fortalesa, i per això ara més que mai cal persistir i dedicar totes les nostres forces a poder encarar una recuperació progressiva.

Gestionar la pandèmia serà el gran repte que tindrà sobre la taula el pròxim Govern de Catalunya, conscient com és de la magnitud de l’impacte de les mesures que ja s’han pres, en tots els àmbits de la societat. Caldrà tenir-ho molt en compte, perquè els seus efectes cap a un sector com el turístic, tan transversal i connectat amb la resta, són encara més notables.

Amb la temporada d’estiu a l’horitzó, ara la prioritat és la recuperació més immediata. Però el nou equip de Govern haurà de treballar, en paral·lel, en el mitjà i el llarg termini, és a dir, en plantejar i definir quin model de turisme pretenem, i fer-ho a partir del canvi de paradigma que haurà suposat aquesta crisi sanitària, econòmica i social.

Entenem que la reactivació serà progressiva. Però, perquè aquesta sigui sòlida i permeti els canvis de futur necessaris i la seva transformació cap a millor, caldrà dur-la a terme entre tots els agents del sector, acompanyant-los i escoltant-los. El turisme és un dels principals motors econòmics de Catalunya i tots hi hem d’apostar amb fermesa, també des del sector públic.

EL CONSENS POLÍTIC, FONAMENTAL
Des del CETT, com a centre universitari de referència en turisme, hoteleria i gastronomia al nostre país, tenim la vocació de generar i aportar coneixement al sector. I, en un moment com l’actual, aquest coneixement i expertesa esdevenen imprescindibles. Coincidint amb les eleccions al Parlament de Catalunya, l’últim Observatori CETT va reunir els candidats i candidates per conèixer les seves propostes.

La gestió de la pandèmia i les mesures que encara caldrà prendre –i que tenen uns efectes que poden esdevenir demolidors per al sector– van conformar un primer bloc d’aquest Observatori CETT. Totes les forces polítiques van coincidir en la necessitat de donar al sector tot el suport perquè es recuperi, a través d’ajudes directes i indirectes, i d’actuar des de les administracions perquè el turisme torni a les xifres d’abans. Entenc que això només es podrà aconseguir, esperem que més d’hora que tard, si s’ajuden les pimes, els treballadors del sector i els autònoms i s’estimula la demanda, des d’una efectiva entesa de totes les administracions i des d’una bona coordinació entre l’àmbit públic i el privat.

És hora que els nostres representants públics prenguin decisions fermes, d’acord amb el sector, per garantir-ne el futur

El model de turisme del futur, ja amb els llums llargs posats, va generar força consens entre els representants de les forces polítiques, sobretot a l’hora de concloure que el turisme ha d’evolucionar cap a un model fonamentat en la sostenibilitat.

Al CETT ens satisfà que, en les dues qüestions clau per al sector –les ajudes per a la seva recuperació i la definició de les bases del model futur– tots els grups polítics hi coincidissin. Però aquests consensos amplis cal concretar-los. I aquí és on el sector demana acords clars i efectius, i que se l’escolti.

A aquestes dues grans prioritats per al sector n’afegeixo una tercera, que estic convençuda que és clau: la formació. Tots els partits van coincidir també en la necessitat d’apostar i impulsar una formació que respongui a les necessitats del sector, les noves tendències i els valors d’un turisme responsable. Per això, des de l’àmbit educatiu també calen tots els suports possibles per donar impuls tant a la formació dels joves que volen dedicar el seu talent al turisme com a la formació dels professionals que ja s’hi dediquen i que caldrà que es posin permanentment al dia per donar respostes adequades als reptes que es plantegin.

És hora, doncs, que els nostres representants públics prenguin decisions fermes, d’acord amb el sector, per garantir el futur d’un àmbit molt tocat, que vol tornar a ser potent i competitiu i que tants beneficis –de tota mena– ha aportat al conjunt de la societat. Situacions extraordinàries reclamen mesures extraordinàries a favor del sector. I, per això, cal un veritable pacte nacional que generi un gruix de confiança general, amb mesures valentes i decidides. No és el moment de tapar forats. A l’Observatori CETT es van apuntar prou propostes que es fa necessari materialitzar.

Ara és el moment de plantejar-nos tot allò que era millorable abans de la pandèmia. També d’entendre que aquesta pandèmia ens dona l’oportunitat de reescriure el futur del turisme. Aprofitem-ho, des del rigor de les dades i la recerca; des de la voluntat de fer un gran salt endavant.

Tenim un territori d’una riquesa excepcional, amb destinacions urbanes de referència, espais naturals molt diversos i un patrimoni envejable. En això tothom hi està d’acord. Però això ja ho tenim. Ara cal construir ponts i generar consensos per atraure un turisme responsable, sostenible i respectuós.

En bona part, aconseguir-ho està en mans del nou Govern català i les administracions locals. I del mateix sector. Conjuntament.

La doctora Maria Abellanet és CEO del CETT

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram