Fa dos mesos de l’estat d’alarma i d’un confinament sense precedents al país, a Europa i al món. La crisi sanitària ens obliga a fer canvis, almenys, fins que la comunitat científica trobi la solució amb una vacuna que ens immunitzi i que erradiqui el coronavirus. Aquesta és la nostra esperança. Mentrestant, haurem de conviure amb el virus, perquè la COVID-19 no ha marxat. Ja hem comprovat que som vulnerables, per tant, superar la crisi dependrà en bona part dels nostres hàbits i comportaments.

Agraeixo enormement des de l’àmbit que m’ha tocat viure com a Alcalde del meu municipi, Sant Just Desvern, la gran professionalitat de les persones que estan al davant dels serveis sanitaris del Baix Llobregat. Formem part d’un territori dens: a Barcelona i l’àrea metropolitana hi viu el 66% del total d’habitants de Catalunya i la gran mobilitat que això comporta fa que el risc sigui més elevat i les necessitats hagin estat especialment altes. Però la dedicació i la tasca de sanitaris, tant als hospitals com als centres d’atenció primària, han estat exemplar. També els professionals d’altres sectors que han estat a primera línia per atendre la ciutadania en aquests dos mesos tan difícils.

Malauradament hem de lamentar massa vides perdudes, especialment, a les residències de gent gran, que han estat el focus on més mal ha causat el coronavirus. La gestió no ha estat l’adequada: els canvis competencials per part del Govern de la Generalitat demostra que no s’estava fent com calia. Els ajuntaments hem hagut d’assumir unes situacions veritablement dramàtiques. I les famílies i les víctimes han patit la gran tragèdia de la pandèmia.

Ara, un cop superada la gravetat de la crisi sanitària, toca treballar de valent per recuperar les vides de les persones: ajudar a recuperar les empreses, el comerç local, les famílies, ajudar les persones més vulnerables… Fa dos mesos que el país es va aturar, i l’hem de tornar a posar en marxa.

Ja podem observar més activitat al carrer: les obres privades i públiques ja han recuperat el seu ritme, les empreses comencen a reiniciar la seva activitat, el comerç local i els establiments també comencen a poc a poc a obrir les seves portes…

Ens agradaria que fos més ràpid i més fàcil, però a poc a poc ens anem sortint. Malgrat les estrictes mesures de seguretat i higiene, una certa normalitat s’imposa. Hem de mirar endavant i reconstruir el nostre poble, la nostra comarca i el nostre país.

Impulsem un gran acord social amb un consens ampli per tal de reduir les desigualtats i les injustícies que genera aquesta crisi. Treballem per impulsar l’economia i el foment de l’ocupació, per enfortir els nostres municipis, les nostres empreses…

La ciutadania ha estat conseqüent amb la situació de gravetat que hem viscut i, majoritàriament, hem demostrat que vivim en una societat avançada. Reafirmem i demostrem que som un gran país en el qual ningú es queda enrere.