Barco-Esplugues

Els veïns concentrats ahir durant la lectura d’un manifest. Foto: Salvem El Barco

“Aquest 25 de març fa un any que l’Ajuntament d’Esplugues governat pel PSC i els Comuns ens van desallotjar de casa nostra al #Barco i ens van expulsar desallotjats per la policia. La vida de les 38 famílies que hi vivíem ha canviat radicalment i hem estat expulsats de la nostra ciutat”.

Amb aquesta nota publicada a les xarxes socials, la plataforma veïnal Salvem El Barco, el Sindicat d’Habitatge d’Esplugues, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i l’Ateneu Popular d’Esplugues convocaven una concentració ahir al vespre davant el solar que ocupava l’edifici El Barco d’Esplugues de Llobregat per recordar i denunciar el desallotjament de l’any passat.

Un centenar de persones, entre les quals hi havia molts dels antics veïns de l’edifici, enderrocat a finals del passat mes d’agost, van recordar el patiment viscut durant aquests mesos i van criticar a l’Ajuntament pel tracte rebut. “Han complert amb les seves obligacions llei en mà reallotjant i indemnitzant els veïns, però ens han tractat amb zero empatia. Ens han reduït a diners”, lamentava la Marta Pérez, que hi va viure 40 anys. També es va recordar que molts veïns han hagut de marxar d’Esplugues “després de tota una vida”.

‘Cap veïna fora d’Esplugues’

Al costat d’una pancarta amb el lema ‘Un any del desnonament del Barco. Cap veïna fora d’Esplugues’, durant l’acte es va llegir un manifest i alguns veïns de l’edifici van explicar com han viscut aquests dotze mesos i quina és la seva situació actual. Com la de Marta Pérez, que va viure quaranta anys al Barco i explicava que amb l’ajuda de la seva filla que viu als Estats Units i els diners rebuts de la indemnització s’ha pogut comprar un pis de dues habitacions i quedar-se a Esplugues.

Els concentrats van recordar que el desallotjament de l’edifici va obligar a moltes famílies a marxar de municipi i en un cas fins i tot a marxar fora del país, concretament al Marroc. Sempre han reclamat la reubicació al municipi, tal com van demanar en una manifestació el 27 de juny. Un dels veïns que ha hagut de marxar d’Esplugues és el Ricardo, que ha aconseguit un pis a Barcelona, al Poblenou, cosa que l’obliga a fer més de dues hores de viatge en autobús cada dia per portar a l’escola el seu fill petit. “Aquest periple diari se suma als set mesos passats d’hotel en hotel que han estat una tortura física i psicològica”, recordava aquest antic veí del bloc a la concentració d’ahir.

Un altre cas és el de la Teresa Álvarez, la veïna més gran del bloc, que en una entrevista a Línia Tres assegurava que van preferir agafar la indemnització i han pogut continuar al municipi, en un pis relativament cèntric. Respecte a la manera com es va procedir, la Teresa i la seva filla Maite es queixaven en la mateixa entrevista que els dies anteriors no van rebre cap avís previ i que es van assabentar que havien de marxar de casa seva una hora abans.

En una altra entrevista concedida a aquest mitjà tot just davant de l’edifici, poc després del desallotjament, tant la Maite com el Ricardo manifestaven el seu neguit per l’incerta reubicació de les seves famílies i de la resta dels veïns.

A més, tots els veïns que van prendre la paraula van acusar l’Ajuntament d’haver actuat amb total “manca d’empatia” des del moment del desallotjament i, posteriorment, de complir amb les seves obligacions legals “oblidant la part personal”.

Avui a la tarda hi ha convocada una segona concentració, en la qual els veïns volen entrar al Ple de l’Ajuntament per manifestar la seva protesta davant de l’alcalde d’Esplugues, Eduard Sanz, i la resta de regidors i representants dels diferents grups municipals locals.

Veïns afectats El Barco Esplugues

Ricardo i Maite, dos dels veïns desallotjats davant del Barco, abans del seu enderrocament. Foto: Línia Tres

L’alcalde afirma que van actuar “de manera adequada”

Precisament l’alcalde, que va que va gestionar l’emergència quan era primer tinent d’alcaldia, creu que van actuar “com tocava” i que s’ha donat una resposta “adequada” a les famílies afectades. En aquest sentit, Sanz quantifica en més de 500.000 euros els recursos municipals destinats a cobrir l’emergència residencial.

De les 38 famílies que vivien a l’edifici 15 han estat reallotjades en pisos pont de lloguer a l’espera de poder oferir-los un habitatge definitiu. D’aquestes, nou tenien dret a reallotjament per viure-hi des d’abans del 2006, cinc no tenien dret a reallotjament però sí a mesa d’emergència, i a la restant se li oferirà un habitatge a través de mediació.

A aquestes famílies se’ls ha ofert un habitatge de lloguer a l’espera que se’ls pugui atorgar un de protecció oficial també en règim de lloguer. En aquest sentit, el batlle recorda que en aquests moments s’estan fent dues promocions d’habitatges públics de lloguer a la ciutat, al sector Montesa i a la zona de Can n’Oliveres, d’on sortiran els pisos definitius. “Esplugues és una ciutat molt compacta i sigui on sigui segur que estaran contents amb la nova ubicació”, afegeix Sanz.

Eduard Sanz recorda que aquestes solucions, així com l’allotjament temporal a l’inici de l’emergència, han suposat al consistori una despesa superior als 500.000 euros que han hagut d’afrontar “sense l’ajut del Govern, tot i tenir les competències en matèria d’habitatge”. Aquí, Sanz ha reiterat les crítiques a l’aleshores executiu d’ERC per la seva “nul·la voluntat de col·laboració”.

El solar de l’edifici, que va ser expropiat per l’Ajuntament perquè s’havia aixecat en terrenys qualificats de zona verda segons el Pla General Metropolità (PGM) del 1976, es destinarà a ampliar el parc dels Torrents. A més, tot just en un dels marges del parc s’ha començar a construir el Teatre-Auditori Carme Chacón.

L’Ajuntament d’Esplugues desallotja les 38 famílies d’El Barco per danys estructurals a l’edifici
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram