st_joan

‘El valor de res’ de la companyia Pagans és una experiència a l’aire lliure que barreja teatre, literatura i tecnologia. Foto: Festival Zero

Qui diu que el teatre només es viu entre quatre parets? El Festival Zero desafia aquesta idea. Impulsat per l’associació Teatres en Xarxa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, la mostra passa d’aquí uns dies per la demarcació metropolitana amb quatre funcions programades juntament amb els teatres municipals de Llinars del Vallès, Tordera, Sant Andreu de la Barca i Sant Joan Despí.

El festival està dedicat a les mostres no convencionals i posa especial atenció a temes que interpel·len els espectadors més joves com ara la identitat, l’amor, l’amistat, els límits o la memòria.

Honorar les bruixes per crear consciència ambiental

El primer cap de setmana d’abril, el festival fa parada a Sant Joan Despí, on una de les peces que es podrà veure és El valor de res de la Companyia Pagans. Es farà el dissabte 5 d’abril a les 20.30 h i també a les 22 h, i té la peculiaritat que se celebra de nit, al voltant del riu Llobregat, i que els assistents en són els principals intèrprets. Fins ara, la mostra ha girat per tot Catalunya i s’ha fet en cementiris i castells en runes.

Núria Clemares, una de les directores de Pagans, explica a Cultura B que l’experiència recull l’essència de la companyia que és unir dues idees “antagòniques”: el fet que “la tecnologia es quedarà a les nostres vides i que, alhora, hem de cuidar la natura”. Amb tot, l’objectiu és crear “ecoconsciència perquè, si no, se’n va tot en orris”.

Per fer-ho, l’obra reunirà 25 persones, que s’han d’inscriure prèviament, a l’aire lliure: “No sé si la gent de Sant Joan Despí hi va, però hi ha una zona molt aïllada, a prop del pàrquing, amb unes canyes. Allà farem una trobada secreta per honorar les bruixes del passat”.

Tal com explica la directora, els assistents rebran un llibre que és un relat en primera persona d’una remeiera catalana del segle XVI, a qui van acusar de bruixa, i l’hauran de llegir durant uns minuts amb poca il·luminació al voltant del Llobregat: “El que fem és estrany i va a la contra del que està de moda, que és tenir molts llums i anar de pressa, però veiem que funciona”.

Així, un cop feta la lectura, el grup passejarà per un petit bosc i tindrà la sensació de viatjar al passat gràcies al suport tecnològic que oferirà la companyia.”Ens agrada especialment aquest entorn de Sant Joan Despí perquè contraposa la intel·ligència de les plantes amb la humana”, diu Clemares.

orelles

‘Orelles’ es pot veure el diumenge 6 d’abril a les 18 h al Pati interior Biblioteca Miquel Martí i Pol. Festival Zero

“Centralitats culturals fora de Barcelona”

Un dels propòsits del Festival Zero és descentralitzar la cultura. Així es va explicar, de fet, a la presentació que va tenir lloc al passat mes de febrer. El diputat de Cultura de la Diputació, Pau Gonzàlez, va destacar que el Festival Zero “assumeix el repte d’arribar al públic jove utilitzant el teatre com a palanca i apostant per la mediació per trencar barreres entre l’art i la ciutadania”. Gonzàlez també va celebrar la unió dels ajuntaments, la Diputació i la Generalitat en aquest projecte “en reconeixement de les centralitats culturals fora de la capitalitat de Barcelona”.

Per la seva banda, el secretari general de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat, Xavier Fina, va destacar que el Festival Zero “és un projecte exemplar de les polítiques culturals del país pel seu suport a la creació i per fer que la cultura sigui present arreu”.

Altres propostes a Sant Joan Despí

Els dies 4, 5 i 6 d’abril a Sant Joan Despí es programen dues funcions més. Per una banda, la coproducció amb el TNC Massa brillant d’Oriol Puig Grau, una funció escolar que es podrà veure el dia 4 a les 11 h al Teatre Mercè Rodoreda i que tracta la història d’en Guillem, un jove que es prova un vestit que li provoca una reacció al·lèrgica que el submergeix en un viatge marcat per al·lucinacions intenses.

I per l’altra, el dia 6 a les 18 h al Pati interior Biblioteca Miquel Martí i Pol es podrà veure la coproducció amb la Fira de Tàrrega Orelles de la companyia Marga Socias & i els mals endreços. Una caravana convertida en capsa de música és l’eix escenogràfic d’aquest espectacle-concert de carrer que es presenta com un procés d’investigació que ens fa reflexionar sobre com escoltem i com volem ser escoltats.

Llegeix més continguts com aquest a Cultura B, la plataforma de tendències culturals metropolitanes
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram