Un moment de la inauguració del refugi antiaeri. Foto: Ajuntament

Deu anys després de descobrir-se l’entrada del refugi a la zona de Les Escoles i de restaurar l’espai completament, l’Ajuntament ha obert les portes d’aquest element històric als santjustencs i les santjustenques. L’acte es va fer dilluns 8 d’octubre, coincidint amb la commemoració dels 80 anys del bombardeig que va patir la ciutat durant la Guerra Civil per part de l’aviació feixista.

L’alcalde Josep Perpinyà ha explicat a Línia Tres que, tot i voler recuperar aquest espai des que es va trobar, amb l’arribada de la crisi es va decidir prioritzar les polítiques socials. Però finalment, una dècada després, l’espai ja es pot visitar completament. A més de baixar al refugi, el consistori va decidir crear un espai exterior amb murals creats per artistes locals que expliquen l’horror que van viure els santjustencs i les santjustenques durant el bombardeig. També s’utilitza la realitat virtual per tal de poder veure, a través de cinc personatges interpretats per actors i actrius locals, com era la vida en aquest espai.

El refugi antiaeri és el més gran i el més ben conservat del Baix Llobregat i un dels millors de Catalunya. Té una capacitat per a unes 400 persones quan, el 1938, la ciutat tenia 2.600 veïns.

Perpinyà també comenta que el govern local vol parlar amb el Consorci de Turisme de la comarca per tal que l’espai passi a formar part de les rutes turístiques de la comarca i assegura que “és espectacular i agradarà molt”.

Per tal de conservar l’espai –el sostre és d’argila i l’escalfor podria provocar despreniments–, aquells que vulguin visitar el refugi han de demanar cita prèvia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram