Perpinyà defensa el pacte de govern mentre els seus socis (ERC i Movem) es mostren més crítics. L’oposició coincideix a criticar el govern: assegura que no ha afrontat els grans problemes.

 

Josep Perpinyà (PSC)

“Ens hem centrat en les polítiques
socials contra la vulnerabilitat”

Quina valoració fa del seu mandat?
Positiva, perquè el Pla d’Actuació Municipal s’ha pogut fer gairebé tot, així com el Pla d’Inversions. Fins i tot hem fet més coses de les que ens havíem plantejat. Ens hem centrat en les polítiques socials i hem ajudat famílies i persones que encara estan en situacions vulnerables. També estem construint 117 habitatges de protecció oficial i hem adjudicat 21 habitatges de lloguer social a persones amb situació de vulnerabilitat.

Ha funcionat bé el pacte de govern?
Sí, el pacte de govern ha funcionat bé per una qüestió molt concreta i definida: als partits que el vam firmar ens uneix la ideologia progressista, i això es veu. Quan t’uneix el progressisme i treballar pel municipi, sempre t’acabes entenent.

El repetiran si torna a ser necessari per governar?
Abans de plantejar-nos-ho, per respecte a la llibertat de tots els partits que es presenten a les eleccions haurem d’esperar als resultats electorals del 26 de maig. Però si ha funcionat tants anys, es pot tornar a plantejar.

Quines propostes han quedat pendents?
El pròxim mandat té molts reptes. Un d’ells és augmentar el parc de lloguer públic. Un altre és reduir l’impacte del canvi climàtic. I també serà molt important el feminisme, ja que s’haurà de continuar desplegant el decàleg d’accions per millorar la igualtat, unes polítiques que seran l’eix del nou mandat.

 

Laia Flotats (JxCAT)

“Ha estat un govern distant
que no ha fet costat als veïns”

De l’1 al 10, com valora la gestió del govern municipal aquest mandat?
Per desgràcia, no els podem posar ni un simple aprovat. Ha estat un govern distant, poc dialogant, que no ha fet costat als veïns i veïnes. De fet, no ha afrontat cap dels grans problemes. I, a més, no va fer costat a la majoria del poble l’1 d’octubre. Per tot això, la nota ha de ser un 3,5.

Si al maig és alcaldessa, quina serà la primera decisió que prendrà?
Posar els veïns i veïnes al centre del debat. Promoure una gran campanya de participació per afrontar els grans temes del poble: urbanisme i creixement, impostos i cadastre, mobilitat, serveis i infraestructures, cultura i oci…

Què cal fer per millorar el municipi?
En primer lloc, escoltar els veïns i veïnes. Quan es porten tants anys al govern, es cau en l’“a mi que m’han d’explicar”, manquen idees i es perd la capacitat d’escoltar, i cada vegada hi ha més veïns i veïnes desemparats per la falta d’atenció del govern municipal. En segon lloc, cal equilibrar els barris, tant en equipaments com en mobilitat.

Quin impacte tindrà el judici del Procés en les eleccions municipals?
Creiem que no va tant d’independència sí o no. Se’ns jutja a tots i totes els que vam participar en una votació. I quan es jutja si hi ha democràcia o no, queden retratats els del 155 i qui els va justificar… Per tant, creiem que impacte en tindrà.

 

Sergi Seguí (ERC)

“Som els únics que podem
evitar que guanyin els de sempre”

Quina és la seva valoració del mandat?
N’estem relativament satisfets. Hem complert el 90% del Pla d’Acció Municipal i el 100% del Pla d’Inversions. Ara bé, sempre es pot i volem millorar. No és dolent voler revisar programes existents i aplicar noves idees per seguir afavorint la ciutadania. I ho podem fer implicant-la més i millor en la presa de decisions, disseny, execució i seguiment dels projectes.

Ha funcionat bé el pacte de govern?
Com dèiem, relativament. El fet nacional ha marcat el mandat i hem hagut de pressionar i treballar molt per mantenir-nos fidels als mandats del Parlament que, al final, són els mandats de la ciutadania. Localment hem assolit molts dels objectius marcats. Alguns d’ells amb més facilitats que d’altres.

El repetiran si torna a ser necessari per governar?
Els governs municipals seran diversos, com la societat catalana, i Sant Just no serà una excepció. Caldrà arribar a un pacte per poder governar. Aquest tipus de governs són bons, però cal força per liderar-los. ERC volem tenir aquesta força. Som l’únic partit que podem evitar que a Sant Just guanyin els mateixos de sempre.

Quines propostes han quedat pendents?
La rehabilitació de la sala gran de l’Ateneu, la implantació del Tramvia per la Carretera Reial des de Rambla Sant Just fins al Pont d’Esplugues i la realització del Pla de Comerç, per citar-ne algunes.

 

Just Fosalva (Movem)

“La fórmula del pacte tripartit
pateix un cert esgotament”

Quina és la seva valoració del mandat?
En fem una valoració positiva. Ha estat un mandat marcat per la planificació de futur a mitjà i llarg termini. Hem desenvolupat prop d’una quinzena de plans en temes tants importants com l’habitatge, l’educació, el desenvolupament d’equipaments, la sostenibilitat, la cultura… Hem dibuixat el Sant Just del demà.

Ha funcionat bé el pacte de govern?
Creiem que a nivell d’assoliment de les propostes recollides a l’inici del mandat podem estar satisfets, si bé és cert que també creiem que la fórmula pateix un cert esgotament. Hem de dir, però, que hem complert amb escreix el pacte i fins i tot hem abordat reptes que no hi figuraven de manera satisfactòria.

El repetiran si torna a ser necessari per governar?
El nostre plantejament és anar a les eleccions amb un projecte per governar Sant Just. Si després de les eleccions calen pactes per governar, serà el moment d’arribar a acords amb aquelles forces amb les que més compartim l’agenda política.

Quines propostes han quedat pendents?
Sant Just encara té molts reptes per davant. Destacaríem, però, el fet de poder disposar d’un parc de lloguer públic assequible amb un centenar d’immobles, implementar el nou sistema de recollida d’escombraries i la lluita contra el canvi climàtic, així com impulsar el feminisme.

 

Guillermo Francés (Cs)

De l’1 al 10, com valora la gestió del govern municipal aquest mandat?
Suspès.

Si al maig és alcalde, quina serà la primera decisió que prendrà?
En primer lloc, faríem una auditoria per reduir la despesa pública, amb la finalitat de poder reduir la pressió fiscal als veïns. També milloraríem l’educació i l’urbanisme, garantint l’accés a l’habitatge.

Què cal fer per millorar el municipi?
Més neteja, més seguretat ciutadana, més civisme als carrers i parcs i més pisos socials per a joves.

 

Enric Salvadores (PP)

De l’1 al 10, com valora la gestió del govern municipal aquest mandat?
Aprovat just.

Si al maig és alcalde, quina serà la primera decisió que prendrà?
Estudiar les possibilitats d’optimitzar els recursos econòmics. Donar el màxim amb el mínim.

Què cal fer per millorar el municipi?
Donar cobertura en mobilitat, equipaments i assistència a les noves famílies que vindran a viure al poble per mantenir un model de municipi residencial, plural i tranquil.