Una de les autovies que passa per la ciutat. Foto: Àlex Recolons / ACN

L’Ajuntament de Sant Joan Despí vol tenir la seva pròpia Zona de Baixes emissions (ZBE). Segons el document elaborat pel consistori, es tracta d’una àrea de gairebé quatre quilòmetres quadrats que inclourà tots els barris i les zones urbanes del municipi. De fet, la proposta d’ordenança del consistori determina que els límits de la Zona de Baixes Emissions de la ciutat siguin els límits del terme municipal amb els municipis veïns.

Així doncs, l’espai que prohibiria la circulació dels vehicles més contaminants de dilluns a divendres de 7 del matí a 8 del vespre arribaria fins a la frontera amb Esplugues, Sant Just, Cornellà i Sant Feliu, mentre que pel costat del riu el límit el marcaria la carretera BV-2001. El text, que com expliquen fonts municipals a Línia Tres està en fase d’exposició pública després que es presentés al Ple de finals de març, també diu que aquesta proposta “contribueix a millorar l’eficàcia i a racionalitzar la gestió del trànsit de vehicles a la ciutat”.

El consistori santjoanenc segueix el rastre de Sant Cugat, que serà el primer municipi de l’àrea metropolitana fora de la ZBE de dins l’anella de les rondes que prohibirà l’accés de vehicles contaminants al seu terme municipal. Però com recorda l’alcalde Antoni Poveda, aquesta mesura s’haurà d’aplicar a totes les ciutats de més de 50.000 habitants a partir del 2023.