Moment de la concentració davant de l’Ajuntament. Foto: Àlex Recolons / ACN

Quan la comarca encara no s’havia refet del doble assassinat que hi va haver a Esplugues el dia de Reis, en què un home va arrabassar la vida de la seva parella i la seva filla, la violència masclista va tornar a segar la vida d’una altra dona, aquest cop a Sant Joan, convertint-se en la quarta víctima de violència de gènere d’aquest 2020 a Catalunya.

Els fets van passar la matinada del 28 de gener, quan els Mossos d’Esquadra van trobar el cos d’una dona morta al seu pis del carrer Marià Tarrida, al barri del Centre. Els agents van anar-hi després de rebre l’avís d’un familiar que els va explicar que feia hores que intentava posar-se en contacte amb la dona però ella no el responia.

Després de trobar el cos de la víctima, la policia catalana va posar en marxa un operatiu que va acabar amb la detenció de la seva parella a l’aeroport del Prat, on volia agafar un vol per fugir del país. Segons han explicat els Mossos a Línia Tres, el jutjat d’instrucció número 7 de Sant Feliu, encarregat de la investigació, va decretar la presó preventiva sense fiança del principal sospitós del crim.

CRITS I BARALLES
Després de conèixer els fets, des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya van explicar que no constaven antecedents policials ni denúncies per maltractaments o violència de gènere entre la parella.

El que sí que va explicar una veïna de la víctima a l’Agència Catalana de Notícies és que havia sentit baralles, crits i cops sovint i que, en una d’aquestes situacions, va decidir trucar als agents de la Policia Local.

Fonts municipals confirmen que els agents locals van rebre aquest avís però que, un cop van arribar al domicili, ja no se sentia cap baralla i, tot i tocar el timbre diverses vegades, ningú els va obrir la porta.

RÀBIA I DESCONSOL
El mateix dia dels fets, dimarts 28 de gener, al vespre, l’Ajuntament va convocar un Ple extraordinari en què tots els partits van aprovar per unanimitat una declaració de rebuig i condemna als fets.

Durant l’acte, l’alcalde Antoni Poveda va expressar “el desconsol, la tristesa, la ràbia, la indignació i el rebuig” que els santjoanencs i les santjoanenques senten davant d’aquest crim. També va voler transmetre a la família i als amics tot el seu suport i l’acompanyament davant d’aquest crim. A més, Poveda va anunciar que l’Ajuntament es personarà com a acusació popular quan el cas arribi a judici.

REBUIG CIUTADÀ
Després del Ple, una concentració va reunir més de mig miler de persones a les portes del consistori en una manifestació per mostrar el rebuig dels veïns i veïnes a aquest crim.

Durant l’acte, l’alcalde Poveda va llegir un manifest on va denunciar la xacra de la violència masclista, que va qualificar de “situació dramàtica” que des de principis d’any ja ha posat fi a la vida d’una desena de dones a tot l’Estat.

Un cop acabada la lectura del manifest, tots els presents a la concentració van mantenir uns minuts de silenci en homenatge a les víctimes i l’Ajuntament va decretar tres dies de dol.