El poeta Joan Margarit en una entrevista a casa seva, a Sant Just Desvern. Foto: Pere Francesch/ACN

Ha mort el poeta Joan Margarit als 82 anys. Nascut a Sanaüja (Segarra), on va viure la seva infància, feia anys que s’havia instal·lat a Sant Just Desvern, poble que va batejar la biblioteca municipal en honor seu per homenatjar-lo. Margarit, que feia temps que estava malalt, ha mort per culpa d’un càncer de limfa, segons expliquen diferents mitjans.

Un dels últims actes en què va participar va ser l’entrega del premi Cervantes 2019. Va ser un acte discret, en què els reis Felip i Letícia li van entregar el reconeixement al Palauet Albéniz, a Barcelona. Només hi van participar els monarques, Margarit i la seva dona i el ministre de Cultura. En una de les últimes entrevistes que va oferir des de casa seva, a Sant Just Desvern, va anunciar que estava treballant en el seu últim llibre, ‘Animals de bosc’, que volia presentar un cop passés la pandèmia i s’acabessin les restriccions.

Margarit va definir la poesia com “una eina per al consol en els grans moments de pèrdua i de penes de la vida”, uns temes que sempre van marcar les seves creacions. Aquest estil personal i propi li va valdre alguns reconeixements, com el premi Vallverdú a la trajectòria o el premi Jaume Fuster de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Quan es va saber que l’havien guardonat amb el Cervantes, Margarit va dir: “treballo per a consolar gent solitària, que som el 100% de la població”.

Tal com recull l’Agència Catalana de Notícies, el poeta serà acomiadat en l’estricta intimitat familiar.