Diverses noies denunciant l’assassinat masclista que hi va haver a finals de gener a Sant Joan Despí. Foto: Àlex Recolons / ACN

El confinament ha disparat el nombre de dones que pateixen violència masclista, tal com alerten entitats, administracions i les dades recollides pels Mossos d’Esquadra. N’és un exemple el circuit d’atenció i suport a les dones víctimes de violència de Sant Just Desvern, que des de principis d’any ha atès 43 dones, set més que les que va atendre durant tot el 2019. Gairebé una cinquantena de dones també han acudit al servei municipal de suport psicològic per a dones, on la violència masclista és la primera demanda que es fa, per davant de qüestions relacionades amb el coronavirus.

Davant d’aquesta situació, la commemoració del 25 de novembre, el Dia Internacional contra la violència masclista, pren una rellevància clau en la situació de pandèmia que estem vivint.

CADA DIA
“El maltractament i la violència contra les dones no és un problema individual o privat, sinó fonamentalment social”, expliquen des de l’Ajuntament de Sant Just. L’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, encara fa un pas més i diu que, “més enllà dels gestos simbòlics”, la ciutat ha d’actuar durant els 365 dies “per reconèixer el masclisme, per fer pinya contra les situacions abusives quan les tinguem al davant i per donar escalf a les víctimes perquè deixin de ser-ho”.

En aquest sentit, els consistoris d’Esplugues, Sant Joan i Sant Just s’han conjurat perquè les reivindicacions contra la violència masclista no siguin visibles només el 25 de novembre i serveixin per lluitar constantment contra aquesta xacra fins a eliminar-la.

Per aconseguir-ho, l’Ajuntament de Sant Joan impulsarà una campanya de sensibilització durant tot aquest mes amb senyals de trànsit repartits per tota la ciutat que inclouran lemes de rebuig a la violència masclista. A més, també s’instal·laran uns senyals permanents a les entrades dels centres educatius amb el missatge “aquí eduquem en equitat de gènere”.

En canvi, l’Ajuntament de Sant Just vol aprofitar el 25 de novembre per explicar a les dones del municipi els diferents serveis d’atenció i suport que ofereix a les víctimes de violència masclista, per tal que puguin denunciar la situació que pateixen i prevenir que els passi a altres dones.

L’Ajuntament d’Esplugues encara va més enllà i vol impulsar un pla que impliqui tota la ciutadania, des de les entitats esportives i culturals fins als centres educatius i el teixit comercial. El consistori engegarà una campanya perquè els comerços de la ciutat se sumin al rebuig a la violència masclista i, amb un adhesiu a la porta o a l’aparador, indiquin que són un establiment segur on una dona pugui denunciar la situació de violència o abús que pateix a casa de manera segura i sense posar en perill la seva vida.

ALS BALCONS
Els consistoris han traslladat a la xarxa les diferents activitats que habitualment s’organitzen al carrer durant aquestes dates. És el cas de la marxa que, tradicionalment, recorre diferents municipis de la comarca per denunciar la violència masclista que pateixen les dones. Aquest any s’ha convertit en una marxa virtual en què els participants podran fer quilòmetres pel seu compte i després registrar-los en una pàgina web que anirà actualitzant un comptador.

A Esplugues també es convoca tota la ciutadania a sortir al balcó el 25 de novembre a les set del vespre a fer un minut de silenci per recordar totes les víctimes de la violència de gènere, una situació que aquest any impacta especialment a la ciutat, ja que des de principis d’any hi han mort tres dones per violència masclista i una a Sant Joan Despí.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram