Més de mil ciclistes passen cada dia pel carril bici que uneix el Baix Llobregat i Barcelona per la Diagonal. Foto: Ajuntament d’Esplugues

La Bicivia, la xarxa pedalable metropolitana impulsada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), continua creixent. Un dels èxits més importants d’aquest projecte és la connexió entre Esplugues i Barcelona per la Diagonal, un carril bici inaugurat ara fa dos anys i que, abans del confinament, ja sumava més d’un miler d’usuaris diaris. De fet, segons les dades de l’AMB, durant l’últim any hi van passar 381.875 bicicletes, un 29% més que el 2018.

Amb aquesta connexió entre el Baix Llobregat i la capital catalana acabada, ara toca millorar els carrils bici entre municipis perquè els ciclistes puguin arribar fins a l’enllaç de la Diagonal. Un bon impuls per aconseguir-ho seran els 2,1 milions que aportarà la Unió Europea a través dels fons FEDER.

A Esplugues, aquests diners serviran per dur a terme dos projectes que haurien d’estar enllestits el 2023. Un d’ells serà el tram entre Sant Mateu i la Diagonal, que ha de completar la connexió amb Barcelona per darrere dels complexos esportius de la UB i de l’Hospitalet, i que fa 595 metres de longitud. El cost previst és d’1.035.600 euros.

L’altre projecte que s’impulsarà és el pas entre Esplugues i Sant Joan Despí pel carrer Àngel Guimerà, que millorarà la connexió entre els dos municipis. Segons l’AMB, aquest tram és més complex, ja que caldrà fer expropiacions o cessions de terrenys per construir aquest carril de 595 metres de longitud i que costarà 667.000 euros.

MÉS APARCAMENTS
A més de la inversió en nous carrils bici, l’aposta de l’AMB i Esplugues per les bicis també inclou una nova estació d’aparcament Bicibox. A finals d’abril es va posar en marxa la tercera estació del municipi a la cruïlla dels carrers Sant Mateu i Laureà Miró. Aquest nou mòdul, amb capacitat per a 14 bicicletes, està situat just davant del centre comercial Finestrelles.

A més, l’estació de Can Vidalet s’ha canviat de lloc perquè sigui més accessible. Ara està ubicada al carrer Pere Galvany, a la cruïlla entre els carrers Verge de la Mercè i Serra del Cadí.

Queixes per les multes posades entre Esplugues i Barcelona

El carril bici que uneix Esplugues amb Barcelona és un camí molt utilitzat per la gent que va a treballar amb bicicleta, però els caps de setmana es converteix en un espai lúdic per fer-hi esport o passejar-hi, sigui en bicicleta o a peu. Però aquest nou costum adquirit per molts ciutadans ha estat una trampa durant aquest desconfinament.

Les ordres del govern de l’Estat deixen clar que, dins de les franges horàries en què està permès fer esport, aquest només es pot practicar dins del mateix municipi on es viu i a un radi d’un quilòmetre de l’habitatge. Per això, un dels quatre controls muntats conjuntament per la policia local d’Esplugues i pels Mossos d’Esquadra va multar diversos barcelonins que entraven al terme municipal d’Esplugues.

Des de l’Ajuntament expliquen que molts també incomplien altres normes i feien esport en grup o fora de l’horari permès, una situació que també es va veure al Passeig de les Aigües. Per això, des del consistori demanen prudència i que tothom segueixi les normes del desconfinament.