L’informe del Fòrum Empresarial del Baix Llobregat va ser presentat fa unes setmanes. Foto: Arxiu

El Baix Llobregat i l’Hospitalet van sumar 11.600 afiliats més a la Seguretat Social el 2014. Aquesta és la principal dada que es desprèn de l’informe del quart trimestre de l’any passat de conjuntura econòmica que elabora el Fòrum Empresarial del Baix Llobregat. Segons aquest estudi, s’està consolidant “la modesta millora que es va observar l’any anterior” en termes de creació d’ocupació, quan l’augment de cotitzants va ser de 680 persones.

Des del Fòrum Empresarial també s’indica que durant el quart trimestre de l’any passat va haver-hi més afiliacions al règim general –un 3,7% més– que al règim d’autònoms –en aquest cas, un 2% més–, una dada que, segons l’entitat, “podria estar indicant que la necessitat més gran d’assalariats a les empreses estaria desincentivant l’afiliació al règim d’autònoms”.

“AUGMENTA LA TEMPORALITAT”
Tot i aquest increment, des dels sindicats es fa una lectura menys optimista de la situació. “És positiu que hagi augmentat la contractació, però no hem d’oblidar que també ha crescut la temporalitat”, indica a aquesta publicació Zaira Ehliluc, secretària d’ocupació de l’àrea del Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf del sindicat CCOO. En aquest sentit, “un 88% dels contractes formalitzats durant el 2014 al Baix han estat temporals”, assegura Ehliluc, una dada que també recull l’informe del Fòrum Empresarial. Per altra banda, Ehliluc també posa l’accent en el fenomen cada cop més ampli de la “pobresa laboral”, que fa referència a persones que compten amb unes condicions laborals precàries i no cobren prou per viure de manera digna.

Des del sindicat UGT s’assenyala que, “tot i haver augmentat els treballadors que cotitzen”, la recaptació per aquest concepte “ha disminuït” a causa de la proliferació dels “contractes a temps parcial i la baixada salarial”, segons explica Carlos de Pablo, secretari comarcal d’UGT al Baix Llobregat, que assegura que la qüestió no és ja “quan sortirem de la crisi”, sinó “com quedarà configurat el mercat del treball i quin serà el model productiu i de relacions laborals”.

Arrencada d’any negativa

Malgrat tot, l’atur registrat al Baix Llobregat va créixer durant el mes de gener en 467 persones. D’aquesta manera, el nombre de ciutadans sense feina a la comarca és de 62.787. Tanmateix, en termes interanuals la desocupació ha descendit: la xifra de persones aturades al Baix ara és inferior a la del gener de l’any passat –en concret 6.789 persones menys–, una tendència que es reprodueix a tots els municipis de la comarca.

Per localitats, el nombre d’aturats a Esplugues al gener va créixer en 49 persones. Per la seva banda, a Sant Joan també es va incrementar el nombre d’aturats respecte al mes anterior –en concret 29–, mentre que Sant Just en va registrar 11 més.