L’AMB vol fomentar l’ús de la bicicleta amb una xarxa de bicis elèctriques compartides. Foto: AMB

Fa temps que l’Àrea Metropolitana de Barcelona aposta per millorar la connexió entre els pobles que formen part d’aquest territori i que ho fa escollint sistemes de transport sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.

Per això, des del 12 de febrer ha posat en marxa un nou servei de bicicleta elèctrica pública compartida sota el nom d’E-Bicibox. Per començar a desenvolupar aquest nou sistema i comprovar l’acceptació entre els ciutadans, en un primer moment l’AMB ha posat a disposició dels usuaris unes 300 bicicletes en onze municipis del Barcelonès i el Baix Llobregat i pròximament també s’hi sumarà Sant Cugat del Vallès.

Per municipis, a Esplugues hi ha dos aparcaments amb una dotzena de bicicletes, igual que a Sant Just. Pel que fa a Sant Joan, s’hi han instal·lat cinc mòduls, on hi ha més d’una trentena de bicicletes elèctriques a disposició dels usuaris.

POSITIU PERÒ AMB RESERVES
Des de les entitats que promouen l’ús de la bicicleta com a transport veuen amb bons ulls aquesta iniciativa, però creuen que és una aposta a mitges per fomentar la bicicleta.

Des de La Saboga creuen que la millor solució perquè més gent deixés el vehicle privat i utilitzés la bicicleta seria crear un “Bicing” metropolità que també inclogués Barcelona, ja que molts dels desplaçaments que es fan són per anar a la capital catalana, que té el seu propi sistema de bicicletes compartides i queda aïllat de la resta de municipis metropolitans.

Una de les altres demandes que fan és que la principal aposta hauria de ser construir carrils bici de qualitat, tan dins dels municipis com per connectar les diferents ciutats del territori, ja que sense una bona infraestructura és complicat guanyar usuaris.

Atraure els usuaris del cotxe per reduir la contaminació

L’aposta de la bicicleta per part de l’AMB confirma que aquest mitjà de transport s’està convertint en una alternativa que cada vegada utilitzen més ciutadans de l’àrea metropolitana.

A més d’apostar per la mobilitat sostenible i fomentar el canvi d’hàbits dels ciutadans, la iniciativa de crear una xarxa de bicicletes elèctriques públiques compartides és una bona manera de reduir els nivells de contaminació que pateix el territori. Per això, el projecte E-Bicibox s’engloba en el lema “canviar d’hàbits és tan necessari com l’aire que respirem” de l’AMB.

Des de les entitats i associacions que fomenten l’ús de la bicicleta consideren que aquesta nova xarxa de bicis elèctriques pot ser una bona porta d’entrada al món de la bici per als usuaris que actualment fan servir el cotxe i que podrien ser més reticents a deixar el vehicle de motor per una bicicleta tradicional.

L’abonament anual de l’E-Bicibox és de 30 euros i posa 300 bicicletes a disposició dels seus usuaris i usuàries els 365 dies de l’any.