L’alcaldessa Pilar Díaz durant el Ple extraordinari. Foto: Xavi Toscano / ACN

Desconsol, tristesa, ràbia, indignació i rebuig. Aquestes van ser les paraules que va fer servir l’alcaldessa Pilar Díaz per explicar com se senten molts veïns i veïnes després de conèixer el doble crim masclista que, el matí del dia de Reis, va arrabassar la vida de la Mònica, de 28 anys, i de la seva filla Ciara, de 3 anys, a mans del seu marit. Díaz va dir que la ciutat “plora i està de dol” pels fets que van passar el 6 de gener i va afegir que “ens les han arrabassat i no hi ha reparació possible”.

Díaz va pronunciar aquest discurs tan contundent en el Ple extraordinari que es va celebrar a l’Ajuntament el 7 de gener, l’endemà que passessin els fets. Durant l’acte, l’alcaldessa va llegir un text consensuat per tots els partits en què, entre altres coses, els grups municipals van acordar que l’Ajuntament es personarà com a acusació popular en la causa del doble crim masclista un cop arrenqui el procés judicial. A més, el consistori va reafirmar el rebuig a les violències masclistes i va assegurar que continuaran “aplicant mesures per erradicar-les”.

ESPAIS SEGURS
En el discurs, Díaz també va advertir que “és primordial reconèixer aquesta violència i desemmascarar-la”. Per això, va afegir que institucions i ciutadans han de treballar junts en un front comú que permeti crear “un marc de respecte que garanteixi la seguretat de totes les dones, així com la dels seus fills i filles”.

En aquest sentit, durant l’acte, Díaz també va dir a les dones que demanin “l’ajut necessari davant qualsevol indici de perill” i va remarcar que no hi ha cap motiu ni circumstància que pugui justificar la violència masclista. Per això, l’alcaldessa va voler recordar a les possibles víctimes que tenen “tota la comunitat” al seu costat per acabar amb “els assassins masclistes”.

“TOLERÀNCIA ZERO”
En el document pactat per tots els partits presents al Ple també es demana que la societat tingui “tolerància zero” cap als discursos que intentin invisibilitzar i banalitzar “la gravetat de la violència masclista” i que es condemni qualsevol actitud violenta contra les dones pel fet de ser dones. A més, adverteix que la discriminació per raó de gènere és “una llavor que amenaça la nostra societat” i afegeix que mai s’hauria de normalitzar.

PRESÓ SENSE FIANÇA
Sobre el principal sospitós del doble crim, pare i parella de les víctimes, el jutge que s’encarrega del cas el va enviar a presó provisional sense fiança dimecres 8 de gener, tal com recull l’ACN, que també diu que la causa està oberta per dos delictes d’assassinat.

Els Mossos d’Esquadra van detenir el sospitós, de 27 anys, el mateix dilluns, però el van haver de portar a un centre sanitari, ja que tenia diverses ferides després d’haver-se autolesionat, segons el TSJC. El mateix tribunal va explicar que la víctima i el principal sospitós no estaven casats, sinó que eren parella de fet i diferents mitjans han detallat que estaven en procés de separació, però que de moment continuaven vivint junts.

Amb el seu assassinat, Mònica i la seva filla Ciara es converteixen en les primeres víctimes de violència masclista del 2020 a l’estat.