Un moment de l’actuació de Lucrecia a Esplugues. Foto: Twitter

Sortir al carrer de nit, sola, o tornar a casa després d’un sopar és un risc al qual s’enfronten diàriament milions de dones arreu del món. El fet d’haver d’anar alerta en segons quines situacions és generalitzat entre el gènere femení, sobretot entre les noies més joves.

És una por que corroboren les dades oficials, just quan el dia 8 es va commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Segons els Mossos d’Esquadra, a Catalunya el 2016 s’han registrat 34 denúncies diàries per violència masclista i hi ha hagut un 43% més d’abusos sexuals i un 9% més d’agressions masclistes respecte del 2015. Segons dades del Consell Comarcal, al partit judicial d’Esplugues –que engloba aquest municipi i Sant Just Desvern–, el tercer trimestre de l’any passat es van interposar 40 denúncies per violència masclista, mentre que al partit de Sant Feliu –que inclou, entre molts altres, Sant Joan Despí– van ser-ne 75. En el global comarcal, el tercer trimestre del 2016 es van rebre 501 denúncies.

De tota manera, les agressions, els abusos o els assassinats són la punta de l’iceberg de la violència masclista. Així ho veuen també a Esplugues, on el passat dia 10 de març es va celebrar l’habitual Sopar de les Dones, que va aplegar-ne 652 al CEM Les Moreres. Prèviament, la cantant cubana Lucrecia va oferir un concert on va interpretar boleros. Una actuació que la cantant va considerar “inusual” i “tot un honor”. Aquesta activitat s’emmarca en el Mes de les Dones que organitza l’Ajuntament, durant el qual està fent tallers formatius, projeccions de pel·lícules i conferències i una xerrada informativa sobre l’acollida de víctimes de violència de gènere, que van impartir els Mossos el passat dia 8 de la mà de l’Associació de Dones del Gall.

Per altra banda, el dimecres 22, Kinda Marrawi i Maria Banal, d’Islam Relief i la Comissió Catalana d’Ajut al Refugiat, parlaran de com sobreviuen les dones refugiades a la Masoveria de Can Tinturé, a les set de la tarda.

A Sant Joan Despí, per la seva banda, ofereixen també un programa d’activitats que s’allargarà durant tot el mes. Entre altres, destaca el seminari de defensa personal femenina que es va fer el dia 7 al gimnàs Mugendo, l’estrena de Vagas y maleantas a la Sala Bulevard el dia 24 a dos quarts d’11 de la nit o les jornades solidàries Utopies concretes per a un món millor, un cicle d’exposicions i xerrades que abordaran la importància de les dones en la democràcia.

Pel que fa a Sant Just, el consistori va convidar els veïns i veïnes a difondre a través de les xarxes socials la imatge de la campanya ‘A Sant Just, igualtat sense excuses’ i han posat en marxa també un cicle de conferències i projeccions per fomentar la igualtat entre homes i dones.

“NO DEIXAR-NE PASSAR NI UNA”
Tot i aquesta tasca de conscienciació, a partir d’ara caldrà fer front, malauradament, a molts nous casos de violència masclista, alguns dels quals difícils de quantificar. És el cas de les suposades floretes i les mirades escanejadores que moltes dones han de suportar dia rere dia quan caminen pel carrer. O l’evidència, en moltes ocasions, que l’opinió d’una dona en una reunió laboral o en una assemblea del món associatiu val menys que la d’un home.

Unes situacions de violència que els Mossos d’Esquadra aposten per combatre amb la sensibilització dels més joves. “Han de saber què és denunciable i no deixar-ne passar ni una”, asseguren fonts de la policia catalana. “Moltes noies pensen que no és delicte el fet que, per exemple, un noi les grapegi en una discoteca”, lamenten.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram