Berta Ballart és l’actual propietària de la cistelleria. Foto: Línia Tres
“Temps, carinyo i paciència”. Aquests són els tres ingredients que cal per fer les coses ben fetes. Temps, carinyo i paciència és el que ens falta a la majoria avui dia, en què fem les coses ràpides i de qualsevol manera, per passar a la següent pantalla com més aviat millor. Però una minoria encara resisteix al ‘fast world’ en què s’ha convertit el planeta, com la cistellera santjustenca Berta Ballart.
Tercera generació d’una família d’artesans, bàsicament esparters i cistellers originaris del barri barceloní de les Corts, la Berta ens acull a la botiga -més aviat un museu dels cistells- que celebra 75 anys i on pots trobar des de cabassos per a la compra fins a cistelles per a guardar roba, mantes o joguines i, especialment, cistells de bolets. Si tens temps i ganes de passejar fins al centre de Sant Just, aquí trobaràs el cabàs que no tindràs a qualsevol basar ni per descomptat a Amazon. O potser sí, però gairebé segur que no estarà fet a mà a casa nostra. De fet, és de les darreres que queden a l’àrea metropolitana.
“Tot i que hem mantingut l’atenció tradicional i personalitzada a la botiga, com ens agrada fer, sí que rebem algun encàrrec a través de les xarxes socials, en concret la pàgina d’Instagram que porto jo mateixa”, especifica la Berta a aquesta publicació.
Amb 75 anys d’història al darrere, la Cistelleria Ballart és un dels comerços més antics i emblemàtics de Sant Just Desvern. Foto: Línia Tres
“Les botigues donen vida”
Durant l’entrevista a Línia Tres han entrat a la botiga una clienta i un client, tots dos d’una edat madura i tots dos veïns del poble. “També ve gent d’Esplugues o Sant Feliu, però la majoria són d’aquí”, detalla Ballart, que destaca que al centre s’han mantingut unes quantes botigues de tota la vida, “com no passa tant en altres pobles”. “Les botigues fan poble i cal defensar el comerç tradicional com a element de cohesió social”, opina amb convicció la cistellera.
Amb la mateixa energia i il·lusió heretades de l’àvia Florentina, una dona “molt moderna” i avançada al seu temps que va fer seu el negoci després de la mort del fundador, l’avi esparter, la propietària ens explica que el negoci ara va més bé que mai. “La major consciència mediambiental, unida a la recent pandèmia, han fet reviscolar la venda de cistells. La gent ja no vol bosses de plàstic i ha tornat als cabassos tradicionals fets amb fibres naturals per anar a fer la compra”, analitza, al mateix temps que defensa que “hem de protegir el planeta”.
Amb 75 anys d’història al darrere, un dels comerços més antics i emblemàtics de Sant Just Desvern s’ha anat adaptant al pas del temps. “Sempre hem estat una botiga molt dinàmica, amb productes de temporada com les palmes de Pasqua, algunes de les quals les faig jo mateixa, a mà”. Com el seu avi. I, sempre, amb temps, carinyo i paciència.