L’atac informàtic als servidors de l’Hospital Moisès Broggi es va produir diumenge. Foto: Arxiu

Un grup de pirates informàtics russos han atacat el sistema informàtic de l’Hospital Moisès Broggi. Els fets van passar diumenge, tal com ha avançat RAC1, quan un programa enviat des de Rússia va entrar als servidors del centre de Sant Joan Despí. El sistema dels pirates és encriptar la informació que hi ha emmagatzemada als ordinadors de l’hospital i demanar-ne un rescat per lliurar-la de nou.

Des del centre han explicat que en cap moment s’han plantejat pagar als pirates i, quan van detectar el problema, van denunciar el cas als Mossos d’Esquadra. Els tècnics del centre estan treballant amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya per desbloquejar els servidors de manera segura i recuperar la informació.

Segons fonts de l’hospital, l’atac no ha afectat el sistema informàtic principal i els hackers no han pogut accedir ni a dades confidencials dels pacients ni a informació dels treballadors del centre. El que ha quedat més afectat són els sistemes secundaris, com per exemple el que recull les imatges de radiologia. També ha caigut el correu corporatiu del centre i la línia de telèfon.

Mentre els tècnics treballen per resoldre aquest problema, els professionals han hagut de recuperar mètodes tradicionals per fer les visites i les consultes i treballar amb paper i bolígraf de nou. Des dels Mossos expliquen que aquesta mena d’atacs cada vegada són més habituals i recomanen no pagar als pirates, perquè en aquesta mena d’extorsions mai se sap si els hackers compliran la promesa de tornar tota la informació o continuaran demanant més diners.