Els mercats de pagès del Baix Llobregat ofereixen productes del Parc Agrari. Foto: Parc Agrari

Comprar fruites i hortalisses amb gust d’allò que realment són. La voluntat per assolir aquesta premissa, que molt sovint no es compleix, sembla que ha augmentat en els darrers anys, i un exemple d’aquest fenomen és la proliferació de mercats de pagès a la comarca, la qual ara per ara compta amb 8 esdeveniments d’aquestes característiques.

“Hi ha una demanda social d’aquest tipus de productes, i els mercats de pagès també representen sortides comercials interessants per als productors”, explica a aquesta publicació Raimon Roda, gerent del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, l’ens que organitza aquest tipus de mercat des de l’any 2012.

“ESPAIS DE TROBADA”
Els mercats de pagès, explica Roda, són “espais de trobada entre els pagesos del Parc Agrari i els consumidors que escurcen la cadena de producció”. Els productes que s’hi ofereixen han de provenir del Parc Agrari i ser venuts directament pel productor, sense intermediaris. Per tal d’assegurar la procedència del producte, el consorci va crear el 2002 la marca Producte Fresc del Parc Agrari, un logotip que distingeix els productes frescos que es cultiven a la comarca.

Sobre la possibilitat, tanmateix, que aquest auge de la demanda de productes frescos de proximitat esdevingui una moda que passi de llarg en un futur, Roda recorda “la tradició agrícola i de venda directa dels pagesos del Baix Llobregat” i indica que l’interès per aquest tipus de productes “està creixent”.

De manera similar s’expressa Mariano Martínez, responsable de comunicació de l’Associació Gastronomia i Turisme del Baix (AGT) –una entitat que aposta pel producte fresc de proximitat– que explica que “molta gent jove està cada cop més interessada en el menjar saludable i fresc”, i assegura que faran tot el possible “perquè aquest comportament s’instal·li a la societat”. De tota manera, Martínez assenyala la polèmica d’Eurovegas com “el catalitzador de la consciència ciutadana envers el Parc Agrari”. “Aquests mercats fan créixer en paral·lel l’interès de la gent per l’agricultura”, conclou Martínez.

Un mercat a Torreblanca

El parc de Torreblanca, que comparteixen els municipis de Sant Joan, Sant Just i Sant Feliu, acull des de fa prop de 2 anys un Mercat de Pagès cada diumenge de dos quarts d’onze del matí a dues del migdia.

Aquest és un dels 8 mercats d’aquestes característiques que el Consorci del Parc Agrari organitza a la comarca, a petició dels ajuntaments. És aquí on els consumidors mantenen un tracte directe amb els pagesos, els quals “aconsellen i eduquen les persones”, tal com explica Martínez, sobre “quins són els productes de temporada”. Martínez afegeix que “el consumidor ha de ser conscient que cada producte té el seu temps”.