Foto: Àlex Recolons / ACN

Pilar Díaz podrà governar la ciutat quatre anys més i sense haver de buscar socis. En les eleccions municipals del 26-M, el PSC va rebre 9.525 vots (42,67%), que li van servir per guanyar dos regidors i arribar així als 11 que atribueix la majoria absoluta del Ple. Aquesta pujada l’aconsegueix gràcies als 2.372 suports nous que Díaz ha rebut en comparació amb els resultats que els socialistes van obtenir fa quatre anys, quan es van quedar amb 7.153 vots. Aquest va ser el seu segon pitjor resultat, després del de 2011, quan van perdre la majoria absoluta que ara recuperen.

Si es mira per barris, els socialistes van guanyar al Centre, a La Plana, a Can Clota, a La Miranda, al Gall, a Montesa i a Can Vidalet, on es van imposar amb claredat aconseguint gairebé el 57% dels vots.

OBERTA AL DIÀLEG
Però tot i haver aconseguit la majoria absoluta, Díaz assegura que vol seguir dialogant amb la resta de partits. En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, la cap de llista del PSC diu que la majoria absoluta no significarà la fi del diàleg i que continuarà treballant per obtenir grans pactes de ciutat amb la resta de grups. De fet, un dels primers acords que vol tirar endavant és un pacte per a la reactivació econòmica i la creació d’ocupació de qualitat.

En l’entrevista, Díaz també desvincula els resultats aconseguits pel PSC al municipi del bon moment que viu el PSOE i posa d’exemple les europees.

ERC ES REFORÇA
Un altre dels partits que ha aconseguit molt bons resultats en aquestes municipals és Esquerra Republicana. El partit encapçalat per Oriol Torras liderarà l’oposició al Ple després de doblar el nombre de regidors i passar de dos a quatre, superant Ciutadans com a segona força.

El 26 de maig els republicans van sumar 4.065 vots (18,21%), guanyant més de 2.000 suports en comparació amb el 2015. Gràcies a aquesta crescuda, al Ple hi entraran Joan Carles Sillero i Marta Alarcón, que acompanyaran Torras i Hermínia Villena, regidors d’ERC aquest mandat. Els republicans també van aconseguir ser els primers en dos barris, Finestrelles i Ciutat Diagonal.

L’altre partit que creix és Ciutadans, que tot i caure a la tercera plaça augmenta en vots i, amb 2.527 paperetes (11,32%), suma un tercer regidor als dos que tenia fins ara. Per barris, els taronges van aconseguir la victòria a La Mallola, tot i que es van imposar només per un vot de diferència a ERC.

MÉS PARTICIPACIÓ
El 26 de maig van anar a votar un 63,93% dels espluguins i espluguines que estaven cridats a les urnes, un augment significatiu de la participació que va encarir els vots per aconseguir un regidor.

Això va perjudicar la confluència d’Esplugues en Comú Podem, que amb 2.484 vots (11,13%) va passar de tres regidors (2 d’ICV i 1 de Canviem) a dos. També va perdre suports el PP, que es va quedar amb un dels dos regidors que tenia fins ara després de rebre 1.283 vots (5,75%).

Ni Dibuixem Esplugues, la marca amb la qual es va presentar Junts, ni la CUP han aconseguit cap regidor al Ple.