Diferents plataformes i moviments socials de la comarca van decidir agrupar-se l’estiu passat per crear la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Llobregat, una manera de “coordinar les lluites per una sanitat pública i de qualitat que s’estan desenvolupant a la comarca”, segons explica a aquesta publicació Pura Valverde, presidenta de la plataforma.

Ara per ara, l’organització està posant èmfasi en l’atenció primària, ja que “hi ha molts CAP a la comarca pendents d’obrir i uns altres que tanquen a la tarda”, explica Valverde, cosa que provoca que “es derivin molts pacients als hospitals, col·lapsant els centres i perdent el tracte correcte d’un malalt crònic”. Valverde creu que “l’hospital ha de ser l’últim recurs”, i recorda que “una visita a un centre hospitalari en lloc d’un CAP surt més cara a l’administració”.
Un altre dels elements que destaca Valverde són les “llargues” llistes d’espera als hospitals de la comarca, un fet causat, segons assegura, “per la política que està duent a terme la conselleria de Salut”.

SALUT ES COMPROMET A MILLORAR
Fa uns dies Salut va presentar el pressupost per al 2015, que enguany serà de prop de 8.500 milions d’euros, un 2% més que l’any passat, els quals, segons assegura el departament, “es dedicaran especialment a millorar l’estat de les llistes d’espera”. En aquest sentit, el conseller de l’àmbit, Boi Ruiz, es va comprometre al fet que “cap ciutadà trigui més d’un any a ser operat de qualsevol patologia”.

28-F: PRIMERA MARXA UNITÀRIA
Després de més de mig any recollint i tractant diferents reivindicacions de col·lectius de la comarca, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Llobregat organitzarà la seva primera manifestació unitària el pròxim dissabte 28 de febrer. 

“Estem intentant donar una resposta conjunta a les protestes que s’estan duent a terme a diferents centres sanitaris de la comarca”, afirma Valverde, que explica que “s’està treballant per redactar un manifest on hi tinguin cabuda les diverses protestes per la sanitat al Baix”.

Tot i que encara no tenen decidit el recorregut de la marxa –ho faran en els pròxims dies–, des de la plataforma indiquen que ja estan parlant amb alguns col·lectius i associacions perquè se sumin a la concentració del pròxim dia 28, una marxa que posarà l’accent en “la responsabilitat que té la conselleria de Salut en la situació actual de la sanitat a la comarca”, afegeix Valverde.

A continuació es fa un repàs de la situació d’alguns centres sanitaris del Baix.

QUATRE HOSPITALS, UNA REIVINDICACIÓ

MARTORELL
HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU

Al centre de Martorell, que és privat i presta servei públic, “des que van començar les retallades, el sou ha baixat un 5% i s’ha reduït personal. L’empresa ho ha justificat com  a ‘reajustament’ perquè, segons ells, la plantilla estava sobredimensionada”, explica a Línia Tres Olga Fernández, de CCOO. Fernández diu que les negociacions per fer un conveni propi van començar fa un any. Finalment, “l’acord retallava un 5% més el sou”.

SANT JOAN DESPÍ
HOSPITAL MOISÈS BROGGI

“Les retallades han afectat més el Broggi perquè quan van començar el centre acabava d’obrir. La plantilla estava a mig cobrir i es van instal·lar alguns serveis, que no són suficients”, explica a Línia Tres Fructado Jiménez, representant de l’USOC al Broggi. No obstant això, el Consorci Sanitari Integral (CSI) assegura que hi ha hagut un descens de les llistes d’espera en aquest centre hospitalari gràcies a l’augment de l’activitat quirúrgica.

ESPLUGUES
HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU

La plantilla de l’hospital es mobilitza cada setmana en contra de les retallades que pateix des del 2011. Des d’aleshores, els treballadors asseguren que han perdut una quarta part del seu poder adquisitiu i hi ha hagut dos-cents acomiadaments. M. José Rodríguez, representant de CCOO del comitè d’empresa, explica que “els llocs de treball reduïts no s’han cobert, tot i que l’activitat a l’hospital ha augmentat. No donem l’abast”.

VILADECANS
HOSPITAL DE VILADECANS

Tot i que fa uns dies el Departament de Salut va presentar el pla funcional de l’hospital –que preveu ampliar un 90% la superfície de les instal·lacions i incrementar el nombre de llits, a més de millorar l’àrea quirúrgica–, els usuaris i treballadors desconfien que s’acabi duent a terme. La Plataforma en Defensa de l’Hospital seguirà recollint signatures perquè s’incrementi el pressupost i el projecte sigui viable i farà actes de protesta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram