El passeig de Sant Joan de Barcelona es va omplir a vessar de manifestants a favor de la República Catalana. Foto: ANC (G. Peñarroja)

Arribava envoltada d’un clima d’incertesa. Ningú s’atrevia a assegurar que tornaria a ser un èxit. “La gent està cansada”, s’assumia col·lectivament. Però el carrer, un cop més, va respondre. I la Diada va ser, de nou, un clam independentista multitudinari.

Prop d’un milió de persones –800.000 segons les policies locals, més d’un milió segons els organitzadors– van concentrar-se aquest passat diumenge a Barcelona, Salt, Tarragona, Lleida i Berga sota l’eslògan ‘Endavant, República Catalana’. Concretament, a Barcelona, on també estaven cridats a mobilitzar-se els baixllobregatins, 540.000 persones van omplir el passeig de Sant Joan de ‘batecs’ a favor de la República Catalana.

Sota un sol de justícia, els manifestants, una vegada més de totes les edats, van resistir la intensa calor i van intentar executar una performance que, a diferència d’anys anteriors, va ser poc lluïda. Ni la metàfora –milers de punts bategant alhora– ni la música escollida van ajudar a aconseguir-ho. Al final, de fet, el tradicional crit d’independència va acabar funcionant millor, injectant èpica a una concentració que, això sí, va ser menys nombrosa –tot i que igualment multitudinària– que les d’anys anteriors.

Curiosament, la xifra d’enguany –prop d’un milió– s’assembla molt a la d’1,1 milions de persones que van protestar el 2010 per la retallada de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional, la manifestació ‘mare’ del procés. La d’enguany es presentava com la definitiva, la de la culminació del camí. De fet, molts manifestants van sortir al carrer diumenge esperançats que així sigui. “No estem cansats, estem impacients”, deien molts, recordant les cinc Diades massives que han tingut lloc en els últims anys.

“Estem a punt”, clamava el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, en el moment dels parlaments finals. “El procés només pot acabar bé si acaba a les urnes. No dubtem que el Govern i el Parlament sabreu escollir el com i el quan”, afegia. El debat sobre si això s’ha de traduir en un referèndum o en unes eleccions constituents ja ha començat. I, mentrestant, la nova Diada multitudinària ja és història.

 

Ofrenes a Esplugues i Sant
Just i una paella a Sant Joan

Tot i que molts veïns d’Esplugues, Sant Joan i Sant Just van afegir-se a la manifestació de la Diada a Barcelona, les tres ciutats també van celebrar diversos actes durant l’Onze de Setembre, entre els quals van destacar les ofrenes florals i les sardanes.

A Esplugues, el matí va estar marcat pels actes celebrats al parc Onze de Setembre, que van comptar amb la presència de l’alcaldessa, Pilar Díaz, i representants dels partits i entitats locals. També hi va haver sardanes i una actuació dels Bastoners d’Esplugues. La jornada va acabar amb la lectura del poema La barca, de Rosa Maria Arrazola.

L’acte institucional a Sant Just va arrencar al migdia al parc Pau Casals amb una ballada de sardanes de la Cobla Juvenil de Solsona i l’ofrena davant de l’estàtua de l’11 de Setembre per part de les entitats, partits polítics i persones a títol individual.

Pel que fa a Sant Joan, la protagonista va ser la ja tradicional Paella de la Gent Gran, que enguany celebrava la seva 32a edició. A la tarda es va organitzar una ballada de sardanes a la plaça de l’Ermita i el dia abans a la nit es va fer la marxa de torxes.