Agents de la Guàrdia Civil que han participat en l’operació en diferents punts del país. Foto: Gemma Aleman / ACN

La Guàrdia Civil ha detingut l’empresari de Sant Joan Despí Xavier Vendrell, exsecretari d’organització i finances d’Esquerra Republicana. Diferents mitjans expliquen que Vendrell va impulsar i va formar part de l’Estat Major, el grup de ciutadans i líders polítics que va definir l’estratègia per celebrar el referèndum de l’1 d’octubre.

Tal com recull l’ACN, les detencions estan relacionades amb una investigació que va obrir fa un any i mig el jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, dirigit pel magistrat Joaquín Aguirre. Aquest jutge estaria investigant les suposades subvencions que la Diputació de Barcelona hauria entregat a diverses entitats sobiranistes. El magistrat considera que, si això es confirma, hi podria haver possibles delictes de malversació de fons públics, tràfic d’influències i prevaricació.

A més de Vendrell, en l’operació la Guàrdia Civil també hauria detingut a Marta Molina, excàrrec d’Esquerra i professora de català de secundària. Tant Molina com Vendrell van formar part de la llista d’Esquerra Republicana a les eleccions municipals del 2015. Xavier Vendrell figurava com a primer suplent i, just per darrere, se situava Molina, com a segona suplent de la llista.