El fort desplegament policial durant el desallotjament. Foto: T. Albaladejo
D’acord amb una informació a la qual ha tingut accés el diari Línia, el Sindicat de Llogateres de l’Hospitalet està elaborant un informe per demanar responsabilitats “a qui calgui” en relació amb el desallotjament el 24 d’abril dels horts de Can Cervera, en uns terrenys propietat de la societat Patrimonial Hefer.
Segons explica a aquest mitjà Miquel González, advocat retirat i membre de l’esmentat sindicat, es va tractar d’un desallotjament “brutal, amb diverses irregularitats que estem investigant”. González afirma que les persones afectades no van tenir temps de retirar coses ni sols els animals domèstics que hi havia, i que en alguns casos encasa no ho han pogut fer. “Diverses persones van intentar entrar a recuperar-los i van rebre una sanció econòmica”, afegeix.
Per al lletrat, la notificació no va ser la correcta. “Haurien d’haver avisat amb prou antelació, amb dues setmanes com a mínim, i només ho van fer a través d’un edicte al qual no tothom té accés”, argumenta. El jurista informa que hi ha un recurs pendent de resolució, “tot i que no obliga a la seva suspensió”.
Molèsties i ecobarri
Tanmateix, a través d’un comunicat que es va fer públic el mateix dia del desallotjament, l’Ajuntament valora positivament el mateix, perquè considera que es tracta “d’un pas important per posar fi a una situació de degradació que afectava especialment el veïnat del sector París-Roma-Londres i de l’avinguda Ciutat de l’Hospitalet, al límit amb l’hospitalenc barri de Can Serra”.
“Amb aquest desallotjament es posa fi a una situació que arrossegava dècades de degradació, insalubritat i molèsties veïnals”, afirma l’alcalde Eduard Sanz, que vol impulsar un “ecobarri” a la zona. Opinió que contrasta amb el d’una veïna de l’Hospitalet que va estar present el dia del desallotjament i que critica l’ARE Can Cervera-Can Clota, el pla urbanístic previst a la zona “que suposarà més ciment en una de les poques zones verdes metropolitanes”. A més, segons aquesta, “l’administració no vol iniciatives ciutadanes autogestionades, només vol horts urbans controlats i restringits”.
Línia Tres s’ha posat en contacte amb una de les persones afectades, però no ha volgut respondre “per por a possibles represàlies”. De fet, tant González com l’esmentada veïna de l’Hospitalet asseguren que durant el desallotjament els agents policials van amenaçar de deportar alguns dels desallotjats que no tenen la documentació en regla.
Els desallotjats, a un alberg
Respecte de la situació actual de les persones que hi vivien de manera permanent, l’esmentada veïna té constància que diverses persones estan allotjades de manera temporal en un alberg al Prat de Llobregat. En aquest sentit, González assegura que des del Sindicat de Llogateres hospitalenc estan buscant solucions per a les persones que han quedat sense sostre.
L’Ajuntament, per la seva banda, assegura que des del primer moment ha mobilitzat personal de serveis socials per atendre possibles casos de vulnerabilitat i oferir solucions individualitzades a les persones que residien de manera permanent a la zona desallotjada.