Resultats electorals als tres municipis. Infografia: Línia Tres

“Junts pel Sí (JxSí) s’ha imposat a totes les comarques, fins i tot al Baix Llobregat”. D’aquesta manera iniciava Josep Rull, coordinador general de CDC, la seva anàlisi dels resultats del 27S l’endemà dels comicis. I no era per a menys. La candidatura independentista, formada per CDC, ERC i les entitats sobiranistes, va ser la força més votada a la comarca, amb el 26,15% dels sufragis –119.391 vots–.

“Aquestes eleccions han servit per enderrocar mites espanyolistes”, diu Josep Lluís Abad, coordinador comarcal de l’ANC, desmentint que “al Baix Llobregat no podria guanyar mai una formació independentista”. Ara bé, llegint el resultat en clau plebiscitària, és a dir, en vots, la situació és diferent. I és que el Baix Llobregat és la segona comarca amb menys vot independentista, un 32,6% –fruit de la suma de JxSí i la CUP, que en va treure el 6,45%–. Per contra, el bloc unionista, format per PSC, PP i Ciutadans, va superar lleugerament la barrera del 50%.

L’IMPACTE DE CIUTADANS
Esplugues va ser una de les ciutats de la comarca on es va imposar el taronja de C’s, que va aconseguir el 23,95% dels vots, seguit de molt a prop per JxSí, amb el 23,66%.

Cal destacar que el municipi espluguí és el quart amb més població de la comarca. En aquest sentit, Jorge García, integrant de la llista de Ciutadans per al 27S, recorda que s’han imposat “a les ciutats amb més pes poblacional de la comarca” i s’enorgulleix que han aconseguit “transformar el cinturó roig en un de taronja”. I és que al sud i al litoral de la comarca, a més d’Esplugues, gairebé tots els municipis han canviat de vermell a taronja.

El panorama, per contra, és diferent a Sant Joan i Sant Just. Els resultats en aquest últim municipi estan a les antípodes dels d’Esplugues, ja que va ser precisament on la candidatura de JxSí va registrar un dels seus millors resultats a la comarca, arribant al 44,60% dels vots. Un percentatge que, sumat al de la CUP, va donar un 53,80% de vots a l’independentisme, mentre que a Esplugues el suport a aquests dos partits no va arribar al 30%.

Per la seva banda, els resultats a Sant Joan van ser similars als d’Esplugues, tot i que aquí JxSí va superar C’s per un estret marge –24,57 per 23,57%–.

A totes tres poblacions, de vot tradicionalment socialista, el PSC va ser tercer, afectat per la polarització de la campanya. José Manuel Parrado, secretari d’organització del PSC a Cornellà, es mostra “moderadament optimista” davant d’aquests resultats i atribueix l’important ascens de C’s a aquest fet, que els ha deixat en un segon pla a un territori que solien dominar temps enrere.

Pel que fa a la resta de formacions, destaca la situació especial que es va produir a Sant Just, on la CUP va ser la quarta força, omplint d’aquesta manera l’espai de l’esquerra que CSQP no va aconseguir ocupar. De fet, la candidatura encapçalada per Lluís Rabell va caure en aquesta població a la sisena posició, per sota del PP. Uns populars que, per la seva banda, tant a Esplugues com a Sant Just i Sant Joan van obtenir uns pobres resultats, similars als de la resta de la comarca i del país.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram