Els veïns es van reunir en assemblea el passat 31 de gener. Foto: ICV

Els estralls de la bombolla del lloguer es personalitzen en 150 famílies de l’edifici número 113 de l’avinguda de Barcelona de Sant Joan Despí. El passat gener alguns inquilins de l’immoble van rebre un burofax del propietari en el qual se’ls comunicava que havien de lliurar les claus de casa seva, sense cap opció a renegociar un nou contracte. 

Els contractes de lloguer d’aquests habitatges –que oscil·len entre els 600 i 900 euros– es van signar el 2013 i a partir del març començaran a extingir-se. Després de rebre el temut burofax, els inquilins van intentar-se posar en contacte amb l’empresa propietària, però van descobrir que l’immoble havia canviat de mans. Els veïns desconeixen quin és el nou grup inversor propietari de l’immoble, tot i que sí que se sap quina és l’empresa gestora: es tracta de Mediasil Desarrollos.

Sigui com sigui, els veïns denuncien que el nou propietari els vol fer fora per aplicar pujades de preus del lloguer dels pisos que “oscil·len entre el 30 i el 100%”, una quantitat que no podrien satisfer bona part dels actuals inquilins. Fins i tot, alguns dels pisos ja estan disponibles per llogar en algunes plataformes immobiliàries.

L’empresa gestora es defensa, segons va informar TV3, argumentant que aquests habitatges es van llogar fa cinc anys “per sota del preu de mercat” i que ara el que pretén el propietari és actualitzar-los.

Una possibilitat, la de l’augment de la renda del lloguer, a la qual no es tanquen els veïns, sempre que sigui “raonable”. De fet, en una reunió celebrada a principis de mes, representants veïnals van plantejar a l’empresa gestora, Mediasil Desarrollos, una contraproposta per la qual accepten un increment gradual del lloguer durant els pròxims 3 anys fins a arribar al 20%, segons publica elBaix.cat. I és que els veïns han fet pinya al respecte i reclamen una negociació global.

OCUPAR ELS PISOS?
El Centre Cívic Les Planes va acollir el passat 31 de gener una assemblea dels veïns afectats, amb la presència de membres de l’Ajuntament i dels grups polítics municipals. En aquesta trobada es va exposar la situació i es va titllar “d’abús” la decisió de fer fora a les prop de 400 persones que viuen a l’edifici en qüestió.

Julio Jiménez, un dels portaveus dels afectats, va obrir la porta a no lliurar les claus quan s’acabi el contracte si no s’ha trobat una solució al conflicte, i va tornar a fer palesa la unió dels afectats i que, en cap cas, negociaran un per un amb el propietari, una pràctica habitual en aquests nivells.

Per la seva banda, l’Ajuntament està intentant fer de mitjancer. En una carta del 31 de gener remesa a Mediasil Desarrollos, l’alcalde Antoni Poveda va demanar la gestora que es reunís amb els veïns per abordar la situació, com finalment va passar. A la missiva, Poveda sosté que “cal ser conscients que augments desmesurats a l’import dels rebuts de lloguer poden implicar que moltes d’aquestes famílies hagin d’abandonar els seus habitatges i cercar-ne un altre”, cosa que considera “difícil” a l’entorn metropolità, el qual diu que “està patint més que mai una important pressió residencial, tant de compra com de lloguer”.

Poveda també espera poder trobar “una solució global que atengui a les peculiaritats de cada cas en concret”.