A la serralada es cultiven el 6% de les terres. Foto: Alimentem Collserola

Un “rebost” de 110 quilòmetres quadrats a tocar de casa. Aquesta és la idea que es vol transmetre amb la campanya ‘110 km2 de rebost’, impulsada pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.

L’objectiu d’aquesta acció, que neix arran del projecte Alimentem Collserola, pretén conscienciar a la ciutadania de les possibilitats agrícoles i d’alimentació que ofereix un espai natural a tocar de les ciutats com és la Serra de Collserola.

I ho presenten com una possibilitat clau per arrencar la transició cap a un sistema agroalimentari més sostenible, on la gent tingui en compte l’impacte negatiu que suposa el consum de productes importats de l’altra punta del món, ja sigui per l’impacte mediambiental que provoca com per les condicions laborals dels productors.

Per això, l’Ajuntament de Sant Just Desvern s’han unit al Consorci del Parc Natural i a cinc municipis més que viuen a tocar de la serralada per fomentar un canvi d’hàbits entre els ciutadans que permeti desenvolupar la pagesia local, promocionant els productes de proximitat, i enfortint el sector agrícola.

TERRITORI PERDUT
Des d’Alimentem Collserola expliquen que dels 110 quilòmetres quadrats que ocupa el parc, només un 6,4% es dediquen a l’agricultura actualment.

En aquest sentit, recorden que fa uns anys la superfície que es cultivava a Collserola era molt superior i calculen que, en 50 anys, s’ha perdut un 15% de la superfície cultivada. Unes xifres que evidencien la situació.