L’Ajuntament de Sant Joan preveu contractar informadors en un pla d’ocupació. Foto: Aj. de Sant Joan Despí

Coca-Cola ha estat l’última empresa a anunciar que vol acomiadar treballadors. La multinacional dels refrescos ha explicat que vol deixar sense feina 360 persones a tot l’Estat, una decisió que també afectarà part de la plantilla que treballa a les oficines que Cobega té a Esplugues. La negociació de l’expedient de regulació d’ocupació entre l’empresa i els sindicats, que es farà a Madrid tot i que la principal accionista de l’empresa és catalana, ha de començar en pocs dies, però des de Comissions Obreres ja han advertit que s’oposen a qualsevol acomiadament i denuncien que Coca-Cola “destrueix llocs de feina de manera constant” i que ara vol aprofitar la pandèmia per “maximitzar els seus amplis beneficis” deixant centenars de persones sense feina.

Les persones que es quedin al carrer en aquest procés se sumaran a les 2.639 persones que hi ha a les llistes de l’atur a Esplugues. Aquesta és la xifra que es va registrar a finals de gener, amb un increment de 70 persones que s’han quedat sense feina. A Sant Joan Despí la xifra s’enfila fins a les 1.744 persones que s’han apuntat a l’atur durant el primer mes del 2021 (48 més), mentre que a Sant Just Desvern han estat 13, sumant un total de 660 veïns i veïnes a les llistes de l’atur, segons les dades recollides per la Generalitat.

ATUREN EL COP
Si es compara amb el gener de l’any passat, dos mesos abans de l’esclat de la pandèmia, a Sant Just l’atur s’ha disparat gairebé un 40%. A Esplugues aquest increment és d’un 28%, mentre que a Sant Joan Despí és de poc més d’un 22%.

Una situació que encara seria més alarmant si no fos pels expedients de regulació d’ocupació, un coixí que ha evitat que moltes empreses tanquin definitivament. Sant Just és el municipi que en té més, 27, els quals afecten 578 persones. A Esplugues hi ha 21 expedients oberts que es tradueixen en 159 treballadors. A Sant Joan, la situació recau en 75 persones, amb set expedients oberts.

Per sectors, un dels més afectats és el d’activitats artístiques i d’entreteniment, que suma 508 persones en ERTO, repartides entre Sant Just (439) i Esplugues (69). Després hi ha l’hostaleria, amb 161 afectats: 71 a Sant Just, 57 a Esplugues i 33 a Sant Joan. Un altre dels sectors més colpejats és el del comerç, tant a l’engròs com al detall, que suma 68 afectats repartits entre Sant Just (43), Sant Joan (19) i Esplugues (6).

MESURES LOCALS
Davant d’aquesta situació, els ajuntaments dels tres municipis han posat en marxa diferents plans i projectes per intentar frenar, o com a mínim suavitzar, l’impacte del tancament d’empreses i l’augment continuat de l’atur als tres municipis des de l’inici de la pandèmia.

L’alcalde de Sant Just Desvern, Joan Basagañas, va aprofitar una entrevista a Ràdio Desvern per anunciar que l’Ajuntament destinarà uns 300.000 euros a polítiques d’ocupació.

L’Ajuntament de Sant Joan Despí ja ha obert les inscripcions a un pla d’ocupació que preveu contractar 24 persones per fer de peons de la brigada municipal, donar suport a l’atenció al públic i a l’administració del consistori o fer d’agents mediambientals, d’agents cívics i d’ecoinformadors. En canvi, l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, ha enviat una carta al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, per demanar-li que el Govern augmenti de manera urgent els plans d’ocupació que la Generalitat impulsa al municipi per contractar persones que s’han quedat sense feina.