Una de les prioritats de l’Ajuntament de Barcelona és millorar el benestar psicològic i la salut mental de la població barcelonina a fi d’avançar cap a una ciutat més saludable i inclusiva. El motiu és combatre l’augment dels casos de mala salut mental que s’estan observant en els darrers anys; i és que l’enquesta de salut de Barcelona (2016-2017) assenyala que entre la població adulta de 15 anys o més, el 16,5% dels homes i el 19,9% de les dones presenten risc de patiment psicològic. Aquest afer, doncs, involucra a tothom.

Conscient d’això, al mandat anterior l’Ajuntament va posar en marxa primer Pla de Salut Mental de Barcelona 2016-2022 (PSM), elaborat amb la participació d’entitats amb llarga trajectòria en l’atenció i millora de la salut mental a la ciutat. El PSM pretén donar resposta a moltes de les necessitats i mancances detectades i que tenen molt a veure amb l’estructura i les desigualtats de la nostra societat i les crisis passades. Però si al mandat anterior un PSM ja era imprescindible i inexcusable, ara amb la pandèmia, que està tenint un fort impacte en la salut emocional de molta gent, encara ho és més. En aquest sentit, enguany l’Ajuntament està destinant un milió i mig d’euros addicionals als quals ja preveia el pressupost municipal per a programes de salut mental, a fi de mitigar el patiment psicològic de la ciutadania derivat de la pandèmia i els confinaments.

Però en què es concreten exactament aquests plans? Podríem estendre’ns parlant de la feina indispensable que es fa des dels punts d’informació i atenció a les dones; del cabàs emocional (lloc web de referència que reuneix activitats i recursos per millorar la salut mental i emocional de la ciutadania); dels grups d’acompanyament al dol (especialment necessaris avui dia); del telèfon de prevenció del suïcidi (900925555), que és el primer de l’Estat, és gratuït i funciona tot el dia, o del programa Vincles per al reforç de les relacions socials entre la gent gran.

Tanmateix, volem centrar-nos també en la realitat de Sarrià – Sant Gervasi, que, per la seva situació socioeconòmica, presenta uns indicadors de salut mental millors que els d’altres zones de la ciutat; però això no vol dir que no hi existeixin problemes.

El PSM posa un èmfasi especial en el jovent, perquè és un col·lectiu molt susceptible i perquè com més aviat es detectin i tractin els símptomes més garanties d’èxit futur i menys risc de recaiguda. Aquesta visió escau molt al nostre districte, ja que la seva població infantil i juvenil és molt nombrosa, i el teixit educatiu, molt dens (vora de 40000 alumnes). A més, si bé tothom pot experimentar sentiments de soledat, diverses enquestes demostren que la franja d’edat d’entre 16 i 24 anys –sense oblidar-nos de la gent gran que viu sola– és una de les més afectades per aquest sentiment. I la Covid-19 no ha fet més que intensificar en aquest sector les manifestacions de soledat i d’emocions negatives (ansietat, depressió, estrès, angoixa, avorriment…).

Per això, el 2019 es va posar en marxa al districte el Konsulta’m, un servei transversal que tant fa orientació en salut mental per al jovent d’entre 12 i 22 anys, per atendre preventivament el seu patiment psicològic, com també acull i orienta els dubtes de les famílies, i fa assessorament a professionals de la xarxa comunitària. Aquest servei omple un buit de necessitat perquè apropa al jovent els recursos de suport de salut mental i facilita la derivació dels casos que ho necessiten cap a serveis més especialitzats. A poc a poc, ja se’n van recollint els fruits!

Ara, tal com preveu el PSM, el Districte de Sarrià – Sant Gervasi ha fet un nou pas endavant constituint la Taula de Salut Mental, que aviat tindran també tots els districtes i que ha tingut molt bona acollida entre les entitats especialitzades. L’objectiu d’aquest nou i necessari espai, que cerca la implicació estreta d’aquestes entitats, és articular les accions que ja es desenvolupen o s’hagin de desenvolupar als districtes en consonància amb les directrius del PSM, segons les necessitats de cada territori. Serà, doncs, un espai molt valuós de reflexió, d’intercanvi de recursos i de treball col·laboratiu.

Des de l’Ajuntament i els districtes, estem fent passos importants, però encara cal anar més enllà, sobretot arran dels efectes de les crisis sobrevingudes, que cal tractar i atenuar en bona part reforçant els sistemes de protecció social i millorant l’atenció de la salut mental.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram