La històrica victòria que ERC va obtenir a la ciutat en les eleccions municipals del passat 26 de maig van tenir el seu revers a Sarrià-Sant Gervasi, on els resultats van ser molt diferents. I és que Manuel Valls i la seva coalició amb Ciutadans, BCN Canvi-Cs, van aconseguir ser la força més votada i es van endur una còmoda victòria.

El triomf de Valls i Cs al districte va ser històric, ja que per primera vegada es va trencar l’hegemonia de l’antiga CiU, que havia estat el partit més votat en totes les eleccions municipals. L’exprimer ministre francès va reunir un total de 19.085 vots, el que li va suposar un 24,4% dels suports. Tot i això, els bons resultats no van permetre a Valls acabar com un dels grans derrotats de la nit, ja que al conjunt de la ciutat només va treure 6 regidors. És a dir, tot i les altes expectatives que va aixecar quan va anunciar la seva candidatura, Valls només va poder treure un regidor més que els obtinguts per Ciutadans fa quatre anys.

Darrere de Valls s’hi van situar les dues grans forces independentistes, que gairebé van quedar empatades. Junts per Catalunya (JxCAT) va aconseguir 13.760 vots (17,6%), mentre que ERC es va quedar amb 12 menys, 13.748 (17,6%). Per a JxCAT els resultats van suposar una pèrdua de 16.000 vots respecte de fa quatre anys, mentre que els republicans van aconseguir una millora de més de 8.000 vots.

Deixant de banda el podi, el quart partit més votat al districte va ser el PSC, que va obtenir 10.261 vots (13,1%), mentre que Barcelona En Comú es va haver de conformar amb 7.941 sufragis (10,2%), tot i que la xifra va suposar una millora de 500 vots respecte de fa 4 anys. Per últim, el PP, amb Josep Bou al capdavant, va rebre el suport de 5.037 sarrianencs (6,4%).

ELS BARRIS
Pel que fa als barris, Valls va aconseguir tenyir-ne de taronja quatre dels sis: Sarrià, Sant Gervasi-la Bonanova, les Tres Torres i Sant Gervasi-Galvany. ERC, per la seva banda, va ser el partit més votat a Vallvidrera, el Tibibado i les Planes i al Putxet i el Farró.

Així doncs, pel que fa a Sarrià, BCN Canvi-Cs va ser el partit més votat amb el 21% dels sufragis, mentre que JxCAT es va quedar en el 19,4%. En el cas de Sant Gervasi-la Bonanova la victòria taronja es va fonamentar en el 27,2% dels suports i la candidatura que liderava Joaquim Forn es va quedar a nou punts percentuals (18,2%). A les Tres Torres Valls encara va obtenir més suports i va firmar un gran resultat (33,8%) ­–el segon millor de la ciutat després de Pedralbes– i va treure més de 15 punts a JxCAT (18%). Per últim, a Sant Gervasi-Galvany la victòria de BCN Canvi-Cs també va ser molt àmplia gràcies al suport del 27,8% dels vots, mentre que el partit substitut de l’antiga CiU es va quedar en el 17,1% dels suports.

Per la seva banda, ERC, que va ser tercera als barris on Valls va guanyar, amb l’excepció de les Tres Torres on va ser quarta, va guanyar a Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes amb el 24,2% dels vots, mentre que els comuns van ser segons (20%). L’altra victòria republicana, al Putxet i el Farró, va arribar amb el 21,9% dels vots, per davant de JxCAT (16,6%).

Les europees deixen una clara victòria de Puigdemont

Les eleccions europees, que es van celebrar el mateix dia que les municipals, van confirmar el comportament dual de l’independentisme, que també va guanyar els comicis al Parlament Europeu. En aquest cas, doncs, la victòria no va ser per a ERC, sinó que la força més votada va ser Lliures per Europa (JxCAT-Junts), que tenia Carles Puigdemont com a cap de llista. Puigdemont, d’aquesta manera, va aconseguir quedar per davant d’Oriol Junqueras, que encapçalava la llista dels republicans.

En el cas de Sarrià-Sant Gervasi, els resultats de la llista de Puigdemont van ser molt bons, ja que va aconseguir reunir un total de 25.991 vots (33,5%). El segon lloc, a molta distància de JxCAT-Junts, va ser per a Ciutadans, que va obtenir 11.116 vots (14,3%).

El segon lloc va ser molt disputat, ja que el PSC es va quedar a menys de 150 vots de Ciutadans (10.957 sufragis que li van representar un 14,1% dels suports). Molt a prop, en la quarta posició, es va situar ERC amb 10.264 vots (13,2%), mentre que el PP va ser cinquè (12,3%) i Catalunya en Comú-Podem sisè (5,15).

En el cas dels barris, la victòria de Puigdemont també va ser molt contundent, ja que va guanyar als sis barris del districte amb molta comoditat. ERC, per la seva banda, va aconseguir ser la segona força a Vallvidrera, el Tibidao i les Planes, al Putxet i el Farró i a Sarrià, mentre que BCN Canvi-Cs ho va ser a Sant Gervasi-la Bonanova, a les Tres Torres i a Sant Gervasi-Galvany.