Imatge virtual del futur centre per a dones sense sostre. Foto: ASSÍS

Sarrià tindrà a partir del mes de setembre de l’any que ve un centre d’acollida per a dones sense sostre. L’impulsa l’entitat ASSÍS Centre d’Acollida i les obres ja estan en marxa. L’entitat ha explicat que no fa pública la seva ubicació concreta per qüestions de seguretat, ja que algunes dones que estaran al centre seran víctimes de violència masclista.

L’edifici portarà el nom de Rosario Endrinal, la dona indigent que uns nois van cremar viva l’any 2005 mentre dormia en un caixer del carrer Guillem Tell. El director d’ASSÍS, Jesús Ruiz, ha explicat que el cas d’Endrinal va provocar que l’entitat destinés gran part dels seus esforços “a treballar per evitar que aquestes situacions no es tornin a repetir”. Per la seva banda, la responsable del programa Dones Amb Llar i Centre Obert de l’entitat, Elena Sala, afirma que l’objectiu del futur centre serà “acompanyar les dones que no tenen llar durant el seu procés de construir una nova vida autònoma”.

El nou espai, de quatre plantes, tindrà lloc per a 10 dones ­–cadascuna s’estarà al centre en funció de les seves necessitats– i diferents espais comuns on les dones podran fer activitats i tallers. L’atenció a les dones es farà des d’una perspectiva de gènere. El finançament ha estat possible gràcies a la Fundació Casa Família Sant Josep Oriol i a l’Ajuntament, que ha cedit el terreny durant 50 anys. ASSÍS ha detectat un increment del 30% en el nombre de dones que s’han posat en contacte amb l’entitat els últims dos anys.

Actualment, segons l’Ajuntament, hi ha un total de 117 dones dormint als carrers de la ciutat. Representen el 12% del total de persones sense sostre de Barcelona i pateixen una major vulnerabilitat, violència i invisibilitat.