L’edifici va quedar en molt mal estat. Foto: Twitter (@arran_sarria)

Completament destrossat. Així va quedar l’Ateneu Popular de Sarrià la matinada del passat 29 de març després d’un incendi que va deixar l’estructura d’aquest edifici del carrer Hort de la Vila en molt mal estat. Un incendi que, tot indica, va ser provocat per grups d’extrema dreta. La investigació oberta pels Mossos d’Esquadra es va posar en marxa de seguida amb la hipòtesi que el foc va ser intencionat. D’evidències per parlar d’un atac feixista n’hi ha unes quantes: pintades amb simbologia feixista, amb creus gammades incloses, i amenaces de mort als CDR (Comitès de la Defensa de la República).

Aquest atac, tot i ser el més greu, no és el primer que pateix l’Ateneu, situat en una casa de propietat municipal que els integrants d’aquest col·lectiu ocupen des de fa més de dos anys. En els darrers mesos ja se n’havien produït, tot i que d’una intensitat més baixa. Llavors també van aparèixer pintades feixistes i diferents amenaces.

Des de l’Ateneu, la resposta a aquest atac va ser ràpida i contundent. “Volem deixar clar que l’Ateneu Popular de Sarrià no és només un espai, és un projecte col·lectiu dels i les joves del barri. Nosaltres continuem. Així que l’Ateneu segueix, i més antifeixista que mai”, van afirmar en un comunicat fet a través de Twitter. A banda, el col·lectiu juvenil va apuntar a qui, segons ells, hi ha al darrere de l’atac. “No pot ser que després de mesos d’atacs no s’estigui fent res per aturar-los. Coneixem perfectament els focus feixistes del districte: a plaça Artós, al bar Sotavent, al bar Víctor… Hi ha gent que viuen a Sarrià-Sant Gervasi i d’altres vénen d’un grup d’ultres de l’Espanyol”, van afirmar poca estona després de l’atac. Al mateix temps, des de l’Ateneu també van voler deixar clar que no es tracta “d’una baralla entre dues ideologies”, sinó que “hi ha un perill permanent al carrer d’un grup de nazis, espanyolistes i agressius”.

S’HAURÀ D’ENDERROCAR?
Els fets van ser condemnats de forma rotunda des de l’Ajuntament i el Districte. El regidor Jaume Asens va recordar que des de l’octubre s’havien “intensificat els atacs” i havien aparegut “pintades d’extrema dreta al barri”. Asens va rebutjar amb rotunditat “el que sembla un nou atac de caràcter feixista”, al mateix temps que va insistir en el fet que “no són fets aïllats”.

L’Ajuntament ja ha presentat una denúncia un cop fet el peritatge dels danys per mirar d’aclarir els fets. Fonts municipals afegeixen que de moment queda pendent la decisió sobre “si s’enderroca o no l’edifici”.

 

“Prou impunitat,
Sarrià antifeixista”

Centenars de persones es van manifestar pels carrers de Sarrià per condemnar els fets el mateix dia 29. La marxa, amb una pancarta que deia ‘Prou impunitat, Sarrià antifeixista’, va voler arribar a la plaça Artós, punt de trobada de l’espanyolisme ultra, però els Mossos ho van evitar.